Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Americký film rozhořčil ruské námořníky
 
      Tvrdou kritiku ruských námořníků si vysloužil nový americký film K-19: Widowmaker, který vypráví o havárii sovětské jaderné ponorky.

 
Ačkoli Rusové snímek, jehož premiéra v USA byla minulý týden, zatím neviděli, jsou prý odhodláni se s americkými tvůrci soudit. Pobouřilo je mimo jiné to, že podle scénáře vypadají sovětští námořníci jako notoričtí alkoholici. Skuteční účastníci události, která posloužila jako předloha pro film, říkají, že snímek, v němž se v hlavních rolích představily americké hvězdy Harrison Ford a Liam Neeson, "zkresluje fakta a hanobí čest sovětské vojenské flotily".

"Ford tvrdí, že to je jeho nejlepší film. Můj vztah k němu je ale záporný," vysvětluje bývalý velitel raketového bojového úseku Jurij Muchin. "Viděl jsem scénář: je to spojení ignorantství a nechutnosti. Naše ponorka je tam jako nějaká pirátská loď, na které svévolně plujeme přes Atlantik, a posádka vypadá jako shluk opilců, kteří jen pijí vodku a sprostě nadávají. Celá naše posádka říká, že podle scénáře je to odporný film." Film K-19 se začal točit krátce po havárii ruské jaderné ponorky Kursk, na jejíž palubě v srpnu 2000 zahynulo 118 námořníků. Vypráví ale o příběhu ze 4. července 1961, kdy sovětská jaderná ponorka K-19 plula do Severního Atlantiku, kde se měla zúčastnit manévrů. Na její palubě havaroval reaktor; 42 členů posádky bylo ozářeno a osm jich zemřelo. Podařilo se ale odvrátit výbuch a ponorka se vrátila na základnu. Vysloužila si pak přezdívku "Hirošima". Část námořníků dosud žije a původně se počítalo i s jejich účastí ve filmu. Z toho sešlo, když si přečetli scénář. Film měl americkou premiéru 19. července. V Rusku se jeho uvedení do kin očekává 17. října.

Podle představitele agentury Paradise Armena Badaljana "byl film vytvořen velmi citlivě, s velkým respektem k hrdinství sovětských vojenských námořníků v 60. letech". "Režisérka Kathryn Bigelowová přihlížela k pocitům a přání přímých účastníků události," tvrdí Badaljan. Opačné jsou ale pocity veteránů. Ty rozhořčily epizody, v nichž se sovětští důstojníci opíjejí a ponižují ostatní námořníky. Penzionovaný kontradmirál Jurij Beketov prohlásil, že film je "provokace, která má pošpinit světlou památku zesnulých, diskreditovat sovětské důstojníky a znovu vyvolat studenou válku". Zatímco Američané tvrdí, že film je o hrdinství námořníků, kteří zachránili svět před jadernou katastrofou, Rusové si všímají detailů, jež podle jejich názorů ponižují čest sovětských důstojníků. Američané prý odmítli akceptovat námitky ruských veteránů a pouze nahradili jména reálných hrdinů vymyšlenými. Kapitán Zatějev, kterého hraje Harrison Ford, se stal Vostrikovem a jeho pomocník Jenin, jehož ztvárnil Neeson, se jmenuje Polenin.

Ve znělce filmu se uvádí, že námět je pouze ovlivněn událostmi roku 1961. Šance bývalých námořníků vyhrát soudní při jsou tak velmi pochybné. "Budeme protestovat, ale zatím nevíme jak. Protest vyžaduje peníze. Snad nám pomůže námořnictvo nebo ozbrojené síly," říká Muchin. Další člen posádky Viktor Strelec ale soudí, že nejprve je třeba vidět film. "Ukázali tam, jak důstojníci bili námořníky. To je absolutní nesmysl a zvrhlost. Musíme ale vidět celý film," dodává. Předseda petrohradského klubu bývalých námořníků Igor Kurdin, který na pozvání Harrisona Forda působil jako odborný poradce, také tvrdí, že scénář je špatný. "Američané přihlíželi k některým našim technickým požadavkům. Uniformy odpovídají skutečným. Také ponorky a základny vypadají věrohodně. Podle scénáře jsme ale negramotní a neukáznění lidé. Není to film o Rusech, ale o tom, jak nás chtějí vidět Američané," říká. Film ale podle něj bude určitě úspěšný.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>