Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Lodě se po povodni v omezené míře vrátily na Labe
 
      Státní plavební správa (SPS) již povolila v omezené míře plavbu lodí od děčínského terminálu po státní hranici v Hřensku. Pracovníci děčínského pracoviště SPS ČTK řekli, že plavba v tomto úseku je povolena jen ve dne a za nesnížené viditelnosti pro plavidla do délky 60 metrů.

 
Pokud hladina Labe na ústeckém vodočtu klesne pod 275 centimetrů, bude i tento omezený provoz zastaven. Povolení se netýká lodí osobní lodní dopravy. Jan Cvrk z Povodí Labe ČTK informoval, že měřicí loď Valentýna nezjistila žádné závažné překážky v lodní dráze na úseku Labe od Mělníka po střekovská zdymadla v Ústí nad Labem. Do deseti dnů by Valentýna měla dojet do Hřenska. Také komory na zdymadlech ve Štětí, Roudnici nad Labem, Českých Kopistech, Lovosicích a na ústeckém Střekově jsou podle Cvrka již provozuschopné.

"Opravy však budou ještě pokračovat," dodal. Až Povodí Labe předloží předepsanou dokumentaci o bezpečnosti plavební dráhy, povolí SPS plavbu lodí. Pracovníci SPS i Povodí Labe nechtěli odhadnout, kdy se vrátí lodě na Labe. Shodli se na to, že udělají vše proto, aby to bylo co nejdříve. Někteří hovořili o příštím týdnu. Na Labe tak zatím mohou jen lodě, které zajišťují opravu lodní dráhy. Loď Valentýna, která patří Povodí Vltava, zkoumá říční dno v šířce 50 metrů. To je šířka plavební dráhy. Cvrk připomněl, že dosud se po obvyklých záplavách Labe projelo jednodušším měřicím zařízením, jehož výstupy však nejsou tak perfektní jako z Valentýny.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>