Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Předběžná závěrečná zpráva z Brna
 
      17. 11. 2002 (Tiskové středisko BVV) - První ročník sportovního veletrhu SPORT Life potvrdil, že zájem o akci podobného typu je jak ze strany vystavovatelů, tak i mezi návštěvníky.

 
Na celkové ploše 25.000 m2 se prezentovalo celkem 293 vystavovatelů z pěti hlavních oborů ? cyklistika (Bike Vysočina), lodě a vodní sporty (boat Brno), fitness, outdoor, indoor a street sporty.

Vystavující firmy se na brněnském výstavišti ve dnech 14.-17.11 2002 prezentovaly z jedenácti zemí (Dánsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Rakousko, Rusko, Slovensko, SRN, USA, Velká Británie a Česká republika). První dva dny byly určeny pro odborné návštěvníky, víkend pak široké sportovní veřejnosti. Veletrh a dění na něm bylo sledováno i početnou skupinou novinářů, kterých se akreditovalo 238. Skvělé statistické údaje dokumentuje i zájem návštěvníků (celkově z devatenácti zemí). Těch odborných se na první dva dny přišlo podívat čtyři tisíce, celkově se očekává návštěvnost kolem 20.000 zájemců o sportovní veletrh v Brně.

SPORT Life 2002 byl rozdělen do těchto segmentů: Cyklistika (Bike Vysočina), největší část veletrhu byla umístěna do pavilonu V. Návštěvníci viděli cyklistické výrobky od více než tří set značek. Na druhé části sportovního veletrhu (Boat Brno) s tématikou lodí a vodních sportů byly k vidění také čluny, potápěčské výstroje a vše co souvisí s vodou. Jen dodejme, že se v pavilonu B prezentovalo 35 velkých lodí. Exponátem, který poutal nejvíce pozornosti byla desetimiliónová Princess V 42, kterou vystavovala společnost Diamond Marine. Dalším lákadlem byl výrobek švýcarského designéra loď Thomson T830 nesoucí i jeho jméno. Jde o jednu z nejrychlejších lodí světa ve své třídě a do Brna ji přivezl závodní ProYachting team.

Část Indoor & Outdoor zaměřená na horolezectví, turistiku a halové či raketové sporty, oslovila zájemce v pavilonu A. Pro příchozí byly připraveny soutěže v lezení na umělé stěně, z nichž si ti nejrychlejší odnesli zajímavé ceny. Dalším oborem bylo téma Fitness. Šlo o část sportovního veletrhu, která byla věnovaná zdravé výživě, oblečení pro fitness a také aktivnímu cvičení s hvězdami aerobiku. Atraktivní byly Street sporty, určené především mladším návštěvníkům. Jejich největší součást tvořily závody ve speed trialu a dirt jumpu na U-rampě. Celkově se soutěžilo o 60.000 Kč a závodní aréna měla více než 500 m2.

SPORT Life se nestal jen místem setkání odborníků a obchodníků, ale poskytl široké možnosti laické veřejnosti se dozvědět důležité informace a probrat případné dotazy na přednáškách. Jednou z nejvýznamnějších bylo Jachtařské fórum, které spoluorganizoval Český svaz jachtingu, Česká asociace námořního jachtingu a Česká windsurfingová asociace. Hvězdou tohoto semináře byl Richard Konkolski žijící dlouhá léta v Kanadě, který je pravou legendou československého námořního jachtingu. Další zajímavé debaty vedli Miroslav Caban o úspěšné expedici na nejvyšší horu světa, Antidopingový výbor o problematice dopingu ve sportu, Václav Novák o tom jak se dá fotit sport. Ultramatonec Michal Weiss zaujal informacemi o závodě vytrvalců přes Saharu, Michal Piškula se podělil o zkušenosti z potápění v jeskyních a technického potápění a Pavel Procházka zase mluvil o sportovním potápění.

Doslova ?Mamutí? doprovodný program obsahoval 127 položek a kromě vycházejících sportovních hvězd se ho účastnila také světová sportovní esa. Z těch nejznámějších můžeme jmenovat například Ladu Kozlíkovou ? mistryni světa v dráhové cyklistice a letošní vítězku cyklistické ankety Král české cyklistiky, profesionálního cyklistu Jana Hrušku, volejbalisty Beneše, Stejskala, Tobiášovou a další. K vidění byly i basketbalisté Beneš, Pavlík, Černošek a celá řada hráčů první basketbalové ligy.

Velkým úspěchem skončila Spinning Vuelta Ride, do níž se zapojilo 120 jezdců z celé republiky. V pavilonu V fandové obsadili všechna spinningová kola a zúčastnili se tříhodinové etapy profesionálního cyklistického závodu okolo Španělska. Někteří z nich ?jeli? po španělských silnicích až osmdesátikilometrovou rychlostí. Spinning Vuelta Ride počtem účastníků a indoorových kol předčila podobnou akci ? FIBO ? v Německu.

Přes tisíc lidí vidělo o víkendu závody v Dirt Jumpu, Speed Trialu a na U-rampě, které se odehrály v Dirt Bike Zóně v pavilonu V. Převážně mladší návštěvníci vytvořili skvělou atmosféru, v níž se jezdcům lehčeji předváděly i velmi obtížné kousky. Při sobotní akci Vans Dirt Jump Contest dokonce dva bikeři předvedli salto vzad i s kolem a sklidili zasloužené ovace přihlížejících.

Pozornost a zvědavost poutala v pavilonu A2 lanová dráha, na níž se zájemci mohli svézt a prohlédnout si pavilon z ptačí perspektivy. Horolezecká stěna ve stejném pavilonu magnetizovala zájemce o možnost vyzkoušet si své schopnosti pod vedením odborníků a vyslechnout jejich rady.

SPORT Life Cup v boxu, kterého se účastnily české olympijské naděje a exhibice dalších bojových umění zaujaly především ty, co mají rádi tvrdší sporty.

Ostře sledovaného Mistrovství republiky ve streetballu mužů a ve streetballu vozíčkářů ze zúčastnilo 8 týmů složených z ligových hráčů a šest týmů vozíčkářů. Finálové a semifinálové zápasy skončily po uzávěrce této zprávy a jejich výsledky zveřejníme na

http://www.sport-life.cz.

Nedílnou součástí veletrhu byla také ?Life Párty? pro vystavovatele a jejich obchodní partnery. Ta se odehrála v pavilonu H a přispěla k neformálnímu seznámení a vytříbení názorů. Ti nejvytrvalejší odcházeli z pavilonu H kolem čtvrté hodiny ráno.

Lze říci, že zavládla obecná spokojenost jak s organizací a zajištěním, tak i s průběhem veletrhu. Podle ankety jsou i vystavovatelé spokojeni, většina z nich se chce příští rok zúčastnit znovu. Z marketingového průzkumu vyplynulo, že 87% z nich dosáhlo cílů, s nimiž na SPORT Life přijeli. 86,2 % vystavovatelů si myslí, že SPORT Life i jeho význam do budoucna určitě poroste.

Díky ohlasům a možnostem následujícího ročníku je pro příští SPORT Life, který se koná 13.-16.11.2003, předběžně rezervováno všech 16 pavilonů brněnského výstaviště. Do budoucna by se měly dosud zastoupené sporty a segmenty výrazně rozrůst a nabídnout tak nejen vystavovatelům, ale také návštěvníkům širší sortiment zboží a sportovních služeb. A samozřejmostí budou i nová témata, akce a obory.

Cíl vybudovat v Brně sportovní veletrh, který se může stát nejvýznamnější akcí svého druhu ve střední a východní Evropě, je o kousek blíž.

BVV

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>