Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Záhadné lodě brázdí po mořích možná s iráckými zbraněmi
 
      Americké a britské tajné služby sledují tři lodě, které podle všeho mají na palubách irácké zbraně hromadného ničení. Napsal to dnes britský list The Independent, ale mluvčí britského ministerstva obrany zprávu odmítla komentovat.

 
Finanční trh na ni ráno reagoval dalším poklesem dolaru a pochopil ji jako další vystupňování krize kolem Iráku. The Independent se odvolal na nejmenovaný ale důvěryhodný zdroj, podle něhož brázdí už tři měsíce obří lodě oceány světa a v rozporu s mezinárodními zákony neudržují radiové spojení s ostatními plavidly. Kapitáni neposkytli informace o nákladu ani o cílovém přístavu.

Vedení zpravodajských služeb údajně váhá vyslat na paluby plavidel lidi z obavy, aby se majitelé nerozhodli lodě raději potopit. Mořím by v tom případě údajně hrozila ekologická katastrofa. "Má-li Irák zbraně hromadného ničení, pak je možná jejich velká část právě nyní na moři. Lodě, o nichž hovoříme, nekomunikují a krouží už dlouho kolem dokola," řekl zdroj listu The Independent. Vypluly údajně z jiných než iráckých přístavů, aby se vyhnuly západním námořním kontrolám v Perském zálivu. Podle odborníků na obranu mohl být náklad propašován přes Sýrii a Jordánsko. Plavidla plují pod různými vlajkami a jsou najmuty lodním agentem působícím v Egyptě. Nejčastěji byly viděny v Indickém oceánu a zakotvily několikrát u arabských zemí, včetně Jemenu. Kde jsou nyní, zdroj odmítl upřesnit.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>