Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Na Islandu se začíná jezdit na vodík
 
      Islanďané chtějí postupně jezdit na vodík i v motorových člunech. Islandská ministryně obchodu a průmyslu Valgerdur Sverrisdóttirová řekla při otevření čerpací stanice v Reykjavíku, že je to "zásadní krok k vodíkové společnosti".

 
Na Islandu je od čtvrtka v provozu stanice, u níž mohou načerpat pohonné hmoty řidiči automobilů na vodík. Je to první zařízení svého druhu na světě. Provozovatelem je ropná firma Royal Dutch/Shell. Stanici budou využívat tři autobusy provozované v Reykjavíku. Projekt směřující k náhradě tradičních benzinových a naftových motorů ekologicky méně závadným palivem na Islandu částečně financovala Evropská unie. Ředitel firmy Royal Dutch Jeroen van der Veer označil otevření stanice za "základní kámen dlouhé cesty směřující k vodíkové budoucnosti".

Vodíková technologie je zatím dost nákladná a nejsou plně dořešeny problémy se skladováním a převozem vodíku. Na vývoji technologie pracují odborníci v EU a Spojených státech. Island plánuje dvouleté testovací období vodíkových motorů. Do roku 2030 chce plně přejít na obnovitelné zdroje energie, především geotermální a vodní. Zkušební projekt tří testovacích autobusů na vodíkový pohon stál včetně tří upravených vozů DaimlerChrysler sedm milionů eur (222 milionů korun).

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>