Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ruští funkcionáři budou na olympiádě bydlet v luxusní lodi
 
      Luxusní loď za jednu miliardu dolarů pronajal Ruský olympijský výbor (ROV) pro členy oficiální delegace, kteří se vydají sledovat olympijské hry do Řecka.

 
Na nizozemské lodi Westerdam, kde jedna palubní vstupenka přijde až na 26.000 eur (téměř 860.000 korun), mají bydlet sportovní funkcionáři, gubernátoři, poslanci, ministři, vlivní podnikatelé a možná i prezident Vladimir Putin. Zhruba sedmdesát procent míst již bylo bez ohledu na vysoké ceny vyprodáno. "V Řecku jsou špatné cesty, není tam dostatek míst a slušných pětihvězdičkových hotelů je jen pár. Jsou tam také bezpečnostní problémy. Proto jsme se rozhodli žít pohromadě na lodi. Tam bude ruská delegace v pořádku," vysvětlil nákladnou volbu předseda výboru Leonid Ťagačov. Sdělil, že na stadiony bude delegace jezdit pohromadě společným autobusem a všichni její členové dostanou čepičky s nápisem Ruská olympijská rodina. To aby se neztratili. Podle společnosti MIBS Travel, která zajišťuje ubytování na lodi, přijde nejlevnější "stříbrný" cestovní poukaz na 10.000 eur, nejdražší "platinový" na 26.000. Největší zájem je prý o "platinové" poukazy, jež předpokládají ubytování ve dvoupatrové kajutě a vířivou vanou na balkóně. Pořídili si je mimo jiné gubernátoři Saratovské oblasti Dmitrij Ajackov a Krasnojarského kraje Alexandr Chloponin, poslanci Gennadij Rajkov, Artur Čilingarov a Nikolaj Charitonov, či ministr zemědělství Alexej Gordějev. Kromě Chloponina nikdo z nich nikdy nepodnikal a není jasné, jak si to mohou dovolit. Komunista Charitonov ovšem uvedl, že mu místo na lodi nabídl olympijský výbor a že on nikomu neplatil ani kopějku. Domnívá se ale, že si to zasloužil, neboť pro ruský sport hodně udělal, když pracoval jako ředitel zemědělského družstva na Sibiři. Také Ajackov tvrdí, že nabídku dostal od Ťagačova a že jede zdarma.

V "Ruském domě", kterým se přepychová nizozemská loď Westerdam stane v době olympiády, budou bydlet také manželky ruských činitelů. Na rodinu tak výlet na olympiádu přijde na 52.000 eur (asi 1,7 milionu korun). List Nězavisimaja gazeta se pozastavil nad tím, kde státní úředníci, poslanci a funkcionáři, kteří nejsou čestnými hosty a měli by si pobyt na lodi platit sami, vzali takové peníze. Ze svých dosavadních platů by většina z nich musela na cestu do Řecka šetřit alespoň patnáct let. I tak by jim příjmy, které deklarovali v rozšířit sféru svých kontaktů". Plánuje se, že na lodi bude i ruský prezident Vladimir Putin. Ten samozřejmě bude ubytován také "zcela zdarma".

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>