Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Talíř z Březové vyrobený pro Titanic je v dražbě za 50.000 dolarů
 
      9.prosince - Bezdomovec z texaského Dallasu nabídl do dražby talíř pocházející z legendárního Titaniku.

 
Jeho autenticitu potvrdila česká porcelánka Pirkenhammer z Březové u Karlových Varů. Vyvolávací cena v internetové aukční síni eBay je 49.995 dolarů (asi 1,2 milionu korun), do dnešního rána se ale žádný zájemce nenašel. "Talíř byl vyroben v roce 1911 pro porcelánovou sadu Titanic navrženou pro slavný britský parník Titanic," uvedla porcelánka v odpovědi na žádost majitele talíře Jaye Shermana. Bílý talíř o průměru 15 centimetrů s motivem zrajících ostružin zdobil původně soukromou kajutu ve druhé třídě Titaniku,kterou obývala Shermanova prateta cestou z návštěvy příbuzných svého manžela v Británii. Mladé dámě se porcelánový kus tak zalíbil, že se rozhodla nechat si ho na památku. Hned na začátku plavby si ho tedy uložila do kabely, kterou si při evakuaci vzala s sebou na záchranný člun. Tak alespoň zní verze citovaná aukční síní. Titanic ztroskotal na své první plavbě v dubnu 1912, ale prateta Eva Freada Hustedová se zachránila.

Příběh má hned několik vad na kráse. Pratetino jméno se neobjevuje na žádném seznamu lidí, kteří přežili zkázu Titaniku. Je ale zároveň pravda, že úplný soupis cestujících neexistuje. Renomované aukční síně Sotheby's a Christie's ovšem bez patřičného důkazu původu odmítly talíř převzít do dražby. Při prověřování pratetina života se také ukázalo, že když se Titanic potopil, bylo jí teprve 12 let, a že tedy stěží mohla jet z návštěvy manželových příbuzných.

Jay Sherman si je ale jistý, že od své matky dostal darem rodinnou památku, kterou jeho babička získala od své sestry. Talíř nyní ukrývá u svého přítele ve staré obálce od FedExu zabalené do modrého polštáře. Svůj úřad vyřizuje z počítače dallaské veřejné knihovny.

Celý život se pohyboval na pokraji společnosti. "Tvrdě jsem pracoval, ale taky tvrdě hrál," řekl dvaačtyřicetiletý Sherman místním novinám Dallas Morning News. I když přespává pod dálničním mostem, věří, že rodinný poklad mu přinese bohatství. Za talířek z Březové by chtěl získat až 100.000 dolarů (bezmála 2,5 milionu korun). Kathy Wilsonová z aukční síně Door to Door očekává, že nabídky se začnou objevovat, jakmile se sběratelé ujistí, že jde skutečně o památku z Titaniku. "Nejvážnější nabídky přicházejí často až v posledních dvou
hodinách dražby," říká.

Aukce na eBay skončí 13. prosince pět minut před půl sedmou večer pacifického času.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>