Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Řecké loďařství je Onassisovým dědictvím i 30 let po jeho smrti
 
      14. března - Vzal si za ženu vdovu po americkém prezidentovi a vlastnil světoznámé kasino Monte Carlo.

 
I třicet let po smrti Aristotelise Onassise je Řecko díky jeho dědictví světovou loďařskou velmocí. Odvaha tohoto magnáta stavět supertankery přepravující ropu po světě položila základy toho, že Řecko kontroluje každý pátý tanker na vodě. A totéž se týká dalších nákladních lodí. Úterní výročí jeho smrti (zemřel v roce 1975 ve věku 69 let) se obejde zřejmě bez velkého zájmu veřejnosti, ale dědici jeho obchodů a loďaři si vzpomínají na muže, který byl větší než život. Když se v roce 1968 oženil s Jacquelinou Kennedyovou, vdovou po prezidentovi Johnu F. Kennedym, dostal se do středu pozornosti mezinárodní veřejnosti. Jacqueline zemřela v roce 1994 a byla pohřbena vedle zesnulého prezidenta USA.

"Dnešní světový obchod je dnes velmi zautomatizovaný a korporativní. Myslím, že těžko někdo zpochybní Onassise jako symbol někdejšího podnikatelského bohatství a odvahy," řekl aténský zpravodaj uznávaného loďařského listu Lloyd's List Nigel Lowry. "Vzal loďařství útokem, snažil se stavět stále větší a větší ropné tankery, až dospěl k moderním supertankerům," řekl Lowry. Po dvacet let je Řecko největší loďařskou velmocí na světě. "Největší Onassisovo dědictví jsou lodě a řečtí loďaři, kteří ho následují," řekl Lowry, autor knihy Onassis a jeho dědictví, která vyšla v roce 2003.

Nikolas Tsakos, zástupce jedné z největších loďařských rodin v Řecku, řekl, že Onassis inspiroval dnešní řecké rejdaře a mladé podnikatele. Patří k nim Stelios Chaji-Ioannu, zakladatel nízkorozpočtové letecké společnosti a spolumajitel loďařské firmy Stelmar. Další jsou Envagelos Pistiolis, majitel společnosti TOP Tankers, který byl nedávno jmenován osobností řeckého průmyslu, a Peter Georgiopulos, který za pouhých pět let postavil flotilu téměř 50 lodí. "Onassis byl ve své době v mnoha ohledech vepředu a 35 až 40 let od doby jeho rozmachu si svět uvědomuje význam mezinárodního loďařství a zvláště dopravy ropy," řekl Tsakos, jehož otec se s Onassisem znal. "Byl to takový Donald Trump v loďařství. Inspiroval generace řeckých loďařů a dal tehdy neatraktivnímu odvětví mnohem přitažlivější nálepku."

Stelios Papadimitru, dlouhodobý přítel a předseda nadace založené Onassisem, si myslí, že jednou z hlavních Onassisových zbraní byla trpělivost čekat na to, až se investice zaplatí. Trpělivosti učil také ostatní. Onassis se narodil v roce 1906 ve Smyrně, která byla tehdy řeckou enklávou v Turecku. V roce 1922 poprvé odjel s celou rodinou do Řecka a potom do Argentiny. V Buenos Aires si vydělal první bohatství dovozem tabáku a potom koupil velrybí flotilu. Další lodě koupil koncem druhé světové války od USA. Od 50.let až do své smrti Onassis jen výjimečně mizel z předních stránek novin. V roce 1957 založil řeckou leteckou společnost Olympic Airways. Jeho pověstná jachta Christina, pojmenovaná po jeho dceři, hostila mnoho bohatých a slavných lidí - od Sophie Lorenové až po Winstona Churchilla.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>