Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Majitelé vodních skútrů protestovali proti omezováni jejich hobby
 
      29. srpna - Více než třicítka vodních skútrů a několik člunů projela v sobotu po Vltavě z pražských Modřan ke smíchovské pláži, kde se konala krátká demonstrace.

 
Majitelé skútrů tak protestovali proti vyhlášce, která jejich provoz omezuje. Za její sobotní porušení jim hrozí pokuta až 100.000 korun. "Chtěli jsme ukázat, že tu jsou lidé, kteří tento sport provozují," řekl novinářům organizátor protestu Roman Ernest. "Nechceme nikoho omezovat při rekreaci a ani ohrožovat provoz ostatních lodí," řekl Ernest asi padesátce shromážděných po přesunu skútrů ke Smíchovské pláži. V letních měsících mohou majitelé skútrů vyžívat pouze pro ně vyhrazené dráhy. Podle internetových stránek Státní plavební správy je takových zařízení pouze pět, čtyři z nich jsou neveřejné. Vyhláška ministerstva dopravy, která provoz vodních skútrů a kluzáků omezuje, platí od června 2002. Jejich plavbu umožňuje jen v období od 15. září do 15. června v době od 09:00 do 19:00 na vyznačených místech.

Celý protest na několika člunech pečlivě monitorovala i policie a zástupci Státní plavební správy. "Přestupky byly zaevidovány Státní plavební správou a proti lidem, kteří se jich dopustili, bude zahájeno správní řízení," řekla ČTK mluvčí pražské policie Eva Miklíková. "Policie zasahovat nemusela," dodala. Organizátoři akce se chtějí proti případnému udělení pokut bránit společně soudní cestou.

Na podnět občanů, kteří se cítí omezováni narůstajícím počtem motorových člunů, skútrů a raftů, se vyhláškou začal zabývat i ombudsman Otakar Motejl. Podle něj je aplikace vyhlášky rozporná a není důsledně kontrolováno její plnění. Ministerstvo dopravy na změně vyhlášky pracuje ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí. Jeden z organizátorů protestu Miroslav Dražil ČTK řekl, že majitelé skútrů nejsou proti regulaci provozu jejich plavidel. Vadí jim ale to, že vyhláška zakazuje jejich používání plošně a v době, která je k tomu nejvhodnější. Navrhují proto, aby byla přesně vymezena místa, kde se vodní skútry mohou používat a počet plavidel, který se na nich bude smět vyskytovat ve stejný okamžik. Nebrání se ani zpoplatnění provozu svých strojů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>