Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ostrůvek Lokrum, přitažlivá výletní a sportovní destinace Dubrovníka
 
      3. dubna - Tak jako již po řadu let bude i letos ostrůvek Lokrum u Dubrovníka plnit úlohu nejen oblíbeného výletního místa

 
návštěvníků tohoto nekrásnějšího města na chorvatském Jadranu, nýbrž i populárního sportovního a rekreačního střediska.

V minulosti lákaly turisty na Lokrum místní přírodní a kulturně historické pamětihodnosti, jako např. středomořský park s četnými vzácnými dřevinami, založený v polovině 19. století, jezírko zvané Mrtvé moře (Mrtvo more), někdejší benediktinský klášter z 11. století, upravený v 19. století po několika přestavbách v novogotický zámek pro habsburského velkovévodu Maxmiliána, pozdějšího tragicky zahynuvšího mexického krále Maxmiliána. K těm starým památkám patří i někdejší francouzská pevnost Fort Royal z doby francouzské okupace, jakož i dva staré kostelíky.

Dnešní ostrůvek láká návštěvníky jak svými velmi pěknými romantickými možnostmi koupání, tak i svými terény pro sportování - pro volejbal, malou kopanou, bocciu aj.

Jsou tu však i dobré pohostinské služby, a to kavárna v přístavu Portoč a restaurace u jezírka Mrtvé moře.

Od podzimu probíhá rekonstrukce za války zničené budovy zvané Lugareva kuća v přístavu Portoč, ve které bude "lokrumská recepce" s informační službou.

Velmi dobře je vyřešeno i dopravní spojení s Dubrovníkem. V sezóně odjíždějí každou hodinu ze starého městského přístavu v Dubrovníku lodě "Lara" a "Zrinski" a z lokrumského přístaviště Portoč se pak vracejí každých 30 minut. Mimo hlavní sezónu jsou intervaly mezi jednotlivými spoji delší a přizpůsobují se momentálnímu zájmu. Zpáteční jízdenka stojí 35 kun pro dospělého, 15 kun pro dítě.

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>