Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Japonské firmy se prý pod tlakem ochránců stahují z lovu velryb
 
      11. dubna - Tokio- Ochránci velryb v Japonsku tvrdí, že se jim podařilo dosáhnout v rámci boje proti vybíjení kytovců úspěchu.

 
Po jejich nátlakové kampani totiž prý pět klíčových soukromých společností oznámilo, že opouštějí velrybářský průmysl v Japonsku. Na svých internetových stránkách o tom informuje britská zpravodajská stanice BBC.

Firmy uvedly, že převedou své akcie v největší velrybářské flotile v zemi na veřejnoprávní uskupení. Organizace na ochranu životního prostředí Greenpeace tvrdí, že se tak stalo na základě globálního tlaku od zákazníků. Společnosti, které vlastní podíly ve firmě provozující sedm z osmi japonských velrybářských lodí, to však odmítají.
BBC také napsala, že situace v lovu samotném se nejspíš příliš nezmění. Japonské lodě budou s lovem i nadále pokračovat; ochránci životního prostředí však trvají na tom, že se jim podařilo dosáhnout vítězství.

Jednou ze zmiňovaných společností je velká rybářská firma Nissui. Před třemi měsíci aktivisté v Austrálii, Argentině či Novém Zélandu a USA začali tlačit na její dceřiné společnosti a protestovali proti tomu, že mateřská firma je napojená na lov velryb.
Firma sama sice popírá, že by za jejím odchodem z velrybářské scény v Japonsku byl tlak ze strany ochránců přírody, jedna z dceřiných společností ale uvedla, že věří, že to pomůže tlak snížit.

Česká pobočka Greenpeace uvedla, že aktivisté mimo jiné odeslali na 100.000 e-mailů, v nichž na společnosti apelovali, že by měly ukončit komerční lov velryb a upozorňovali, že spotřebitelé nepodporují jejich velrybářské aktivity. E-maily do světa údajně proudily i z Česka; Češi prý dokonce zaslali více e-mailů, než některé přímořské státy Evropské unie.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>