Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ilegální rybářství ohrožuje tuňáky ve Středomoří
 
      27. července - Hamburk - Ilegální rybářství ohrožuje stavy tuňáků ve Středozemním moři a ve východním Atlantiku. Podle agentury DPA o tom informuje studie zveřejněné Světovým fondem na ochranu přírody (WWF).

 
Lodě plující pod vlajkou Evropské unie loví podle této zprávy daleko větší množství tuňáků, než je povoleno. Mezi největší hříšníky z členských států EU patří Francie, stanovené limity ignorují ale i Turecko a Libye. Kvóty na lov tuňáka jsou překračovány až o 40 procent. Podle WWF jich rybáři v roce 2004 místo povolených 32.000 tun nachytali ve Středozemním moři a na východě Atlantského oceánu 44.949 tun, loni dokonce více než 45.500 tun.

Tolik žádaný tuňák obecný se používá hlavně pro výrobu lahůdky sushi, která je v posledních letech velice oblíbená i v Evropě. Ceny se pohybují okolo 150 eur (4280 korun) za kilogram. Nejdůležitějším trhem je Japonsko, ale k velkým odběratelům patří i Německo.

Tuňák obecný je až 2 metry dlouhý a 700 kilogramů těžký. Dokáže plavat rychlostí 70 kilometrů za hodinu.
Světový fond na ochranu přírody požaduje, aby byl lov tuňáka ve zmiňovaných oblastech zastaven do doby, než se podaří vypracovat plán na obnovení optimální populace těchto ryb. Jejich počet se podle WWF dnes zmenšil natolik, že gibraltarští rybáři, pro něž je lov tuňáků tradiční obživou, dnes mají o 80 procent nižší úlovky než na začátku 90. let.

Hnacím motorem ilegálního obchodu s tuňákem je podle WWF bezuzdné rozšiřování rybích chovů ve Středozemním moři. Chycení tuňáci jsou v nich vykrmeni, usmrceni a jejich maso je zpracováno podle potřeb trhu. Chovy ohrožují i další druhy ryb - na jeden kilogram masa tuňáků se spotřebuje 20 kilogramů krmných ryb.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>