Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Zpráva OSN upozorňuje na rostoucí množství "mrtvých zón" v mořích
 
      27. října - Washington- Vědci ve světových mořích objevili 200 "mrtvých zón" - oblastí, v nichž znečištění ohrožuje ryby i další mořské živočichy a v důsledku i lidi, kteří jsou na nich závislí.

 
Proti podobnému výzkumu před dvěma roky jde o nárůst o 34 procent. Vyplývá to ze zprávy OSN, z níž dnes cituje agentura AP.
Řasy živené znečištěním ubírají kyslík ostatním mořským živočichům a rostlinám. Jsou příčinou většiny "mrtvých zón", které pokrývají tisíce čtverečních kilometrů. Podle vědců mezi hlavní zdroje znečištění patří hnojiva a další materiály ze zemědělství, splašky a odpad z hoření fosilních paliv.

V těchto zdrojích je obsaženo množství živin, kvůli nimž se přemnožuje fytoplankton, tedy mikroskopické rostliny - sinice a řasy volně se vznášející ve vodě. Když zahynou, padají na dno, kde je konzumují bakterie, které spotřebovávají kyslík ve vodě.
"Nízké hladiny kyslíku ve vodě ztěžují rybám, ústřicím i dalším vodním živočichům možnosti přežití," uvádí zpráva. Problémy zasahují i místa, v nichž živočichové často žijí, například mořskou trávu. Kvůli tomu v nich klesá výskyt ryb, což má přímý dopad na lidi, kteří se živí jejich lovem.
Mezi nově zjištěné "mrtvé zóny" patří například oblasti u laguna Fosu v Ghaně, ústí Perlové řeky v Číně či zátoka Elefsis v Egejském moři. Jejich množství i rozloha se podle expertů od 70. let stále zvyšuje. Ne všechny tyto zóny ale existují celý rok, u některých jde pouze o sezónní jev.
Kolem roku 2030 se bude z řek do moří dostávat o 14 procent víc dusíku, než tomu bylo v polovině 90. let, upozornili také vědci.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>