Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Australští námořníci mohou střílet na pytlácké rybářské lodě
 
      8. prosince - Canberra - Australské námořnictvo bude mít od 6. Prosince možnost střílet na pytlácké rybářské čluny, jejichž posádky nelegálně loví v australských vodách. O novém nařízení informoval ministr obrany Brendan Nelson.

 
Podle ministra bylo přísnější protipytlácké opatření přijato především proto, že posádky lodí volí čím dál nebezpečnější způsoby, jak uniknout hlídkovacím člunům námořnictva a tím i případnému trestu. Při střetu s hlídkami pytláci často používají například dlouhé ostré bodce nebo dokonce střelné zbraně.

V australských vodách u severního a severozápadního pobřeží bylo jen od letošního ledna zadrženo rekordních 357 ilegálních rybářských lodí, převážně s indonéskými posádkami. Hlídkující námořníci teď budou moci na podezřelé lodi střílet, aby jim znemožnili další plavbu, povoleno je nově i užití slzného plynu a pepřových sprejů.

Podle australských zákonů jsou všechny rybářské čluny, které loví bez povolení, zabaveny a později zničeny. Kapitán zadržené lodi musí zaplatit vysokou pokutu a může skončit i ve vězení.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>