Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vichřice způsobila uzavření přístavů a poruchy lodních motorů
 
      Londýn/Berlín/Dublin 11. ledna - Prudký vítr a déšť zasáhly v noci na včerejšek část evropského kontinentu a na mnoha místech způsobily výpadky elektrického proudu, omezení v dopravě a další hmotné škody.

 
Kvůli vichřici byl ráno na více než dvě hodiny zastaven lodní provoz mezi Anglií a Francií, v Británii zemřel muž, na jehož auto spadl větrem vyvrácený strom. V rozbouřeném moři Irsko postrádá dvě rybářské lodi s celkem devíti členy posádek, z nichž se zatím našli jen dva, a u Británie hrozí srážka velké nákladní lodi s těžební plošinou.

Příčinou ranního více než dvouhodinového uzavření doverského přístavu byla vichřice o intenzitě desátého stupně Beaufortovy škály, což je více než 102 kilometry za hodinu. Předpisy v takovém případě automaticky přikazují přístav uzavřít. Trajekty nevyplouvaly ani z francouzské strany, přestože tamní přístavy uzavřeny nebyly. Pobřežní služba ale vyhlásila pro lodní provoz v oblasti Calaiské úžiny oranžový stupeň nebezpečí, označující možnost větru o síle od 100 do 120 kilometrů za hodinu.

Irská pobřežní služba i za pomoci vrtulníků zatím bezvýsledně pátrá po dvou rybářských lodích. První z nich s pěti členy posádky se ztratila v noci poté, co vyplula z přístavu Dunmore East na lov sleďů k mysu Hook Head. Jediným pozůstatkem je zatím záchranný člun, který se dnes našel prázdný na pobřeží. Naděje nalézt rybáře živé je podle záchranářů malá.

Večer kolem 19:30 SEČ byla záchranná operace rozšířena o další pohřešované rybářské plavidlo - 24 metry dlouhou loď The Honeydew 2 se čtyřmi muži na palubě. Ta se podle pobřežní hlídky ztratila v oblasti Kinsale. Na místo byly okamžitě vyslány námořní loď a vrtulník, které našly záchranný člun s dvěma námořnicky, po ostatních se dále pátrá.

Na rozbouřeném moři u severovýchodního pobřeží Británie se porouchaly motory třítisícitunové lodi Vindo a podle úřadů hrozí, že neovladatelné plavidlo narazí kolem půlnoci do ropné těžební plošiny Murdoch. Z té už záchranáři evakuovali dvacet jejích zaměstnanců, dalších deset lidí bude vrtulníky odvezeno na nejbližší plošinu těsně před případnou srážkou. Připravovala se i evakuace posádky lodi. V případě srážky by mohlo dojít k explozi, hrozí také ropné znečištění moře.

Na jihu a v centrální části Walesu se ocitlo bez proudu na 80.000 domácností, vyvrácené stromy však zavinily přerušení dodávek elektrické energie na řadě míst v celé Británii. V severoněmecké spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko přinutila vichřice především menší rybářské čluny zůstat v přístavech, dočasně přerušen byl také provoz trajektů z Cuxhavenu na ostrov Helgoland. Na ostrově Sylt v Severním moři naměřili meteorologové rychlost větru 106 kilometrů za hodinu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>