Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Zboží ze ztroskotané lodě se stalo pro Angličany zlatým dolem
 
      23. ledna - Branscombe (Británie) - Obyvatelé města Branscombe na jihozápadním pobřeží Anglie zachvátila v těchto dnech prudká "zlatá horečka". Celou noc na dnešek brouzdaly desítky, možná stovky lidí po plážích a s baterkami hledaly zboží vyplavené mořem z kontejnerové lodi MSC Napoli, která po nedávné bouři uvízla na zdejší mělčině dále od břehu.

 
Po rozednění proud "zlatokopů" ještě zesílil a mnozí si odnášeli boty, sudy, dokonce i malé motorky a náhradní díly k automobilům.
Policie byla na místě, ale vůči "zlatokopům" zůstala nečinná: sbírání trosek či zboží z lodí na mořském břehu neporušuje v Británii žádný zákon, ani když se ví, z čí lodě zboží pochází.

Kontejnery smetené bouří z lodě obsahovaly opravdu nejširší škálu zboží všeho druhu. Některé, zejména to těžší, skončilo na dně moře, jiné vlny vynesly na břeh díky odlehčujícím obalům nebo bednám. To je i případ motocyklu, vyplaveného na mělčinu odkrývanou odlivem, nebo krabic s náhradními díly k automobilům. Zejména "nouzových balíčků" s náhradními žárovkami, základním nářadím a dalšími drobnými součástkami vyplavalo hodně, stejně jako rezervní volanty k autům a další těžko upotřebitelné, ale přesto hojně odnášené věci.
Loď vezla celkem 2394 kontejnerů, z toho 200 jich rejdařská společnost po bouři a částečném ztroskotání lodi označila jako smetených z paluby. Z nich pobřežní stráž lokalizovala 63 kusů a identifikovala jejich obsah. Zbytek zřejmě spadl do moře, nárazy vln kontejnery otevřely a zboží postupně vynáší na břeh nebo posouvá hlouběji na moře.

Polopotopená britská loď, dovlečená v pátek remorkéry k anglickému pobřeží a tam usazená na mělčinu, je stále nakloněná, její naklonění se ale mění od 25 do 18 stupňů v závislosti na tom, zda je příliv nebo odliv. Palivové nádrže lodě obsahují stále 3500 tun motorové nafty. Na 200 tun ropných produktů z lodi uniklo: šlo o motorový olej, který od vraku vytvořil osm kilometrů dlouhý pás. Podle pobřežní stráže však není prasklá žádná z palivových nádrží, takže ekologická katastrofa bezprostředně nehrozí.

Akce na přečerpání paliva má začít co nejdříve a potrvá prý asi týden, protože akce nebude jednoduchá a je třeba zachovávat nejvyšší opatrnost. MSC Napoli totiž leží na mělčině mezi ústími dvou řek, která obě jsou zákonem chráněné přírodní oblasti kvůli hnízdění různých druhů ptáků, mezi nimi jsou i alky.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>