Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Finsko si stěžuje na tajný test ruského atomového ledoborce
 
      Helsinky 20. února - Rusko testovalo po dva týdny svůj budovaný největší atomový ledoborec na Baltském moři, aniž o tom uvědomilo finské orgány pro jadernou bezpečnost, jak se před desítkou let smluvně zavázalo.

 
Informoval o tom finský deník Helsingin Sanomat, podle nějž chce Finsko proti této praxi podat v Moskvě diplomatický protest.

Utajená zkušební plavba podél finských břehů se podle listu konala v uplynulých týdnech. Největší atomový ledoborec na světě, nyní nesoucí název "50 let pobědy" (50 let vítězství), je v jedné petrohradské loděnici ve výstavbě již 13 let. Koncipován byl ještě v závěru sovětské éry a původně nesl jméno Ural. Jeho stavba však musela být pro nedostatek peněz na dlouhé roky zastavena. Nynější oživení ruského hospodářství umožňuje loď dostavět.

Ledoborec je schopen prolamovat led až 2,8 metru tlustý. Pohání jej dva malé jaderné reaktory. Loď o výtlaku 25.000 tun si objednalo jisté rejdařství ze severského Murmansku. Jejím hlavním úkolem bude prolamování cesty pro lodní konvoje v Severním ledovém oceánu, což otevře možnost pro dlouhodobější zásobování ruského severu, než umožňovaly dosavadní ledoborce.

Finsko a Rusko uzavřely roku 1996 dohodu, v níž se Moskva zavázala hlásit finskému úřadu pro jadernou bezpečnost (STUK) všechny plavby svých lodí s jaderným pohonem, uskutečňované méně než 300 kilometrů od finského pobřeží. Tuto dohodu ruská strana "utajenou" zkušební plavbou ledoborce porušila. STUK se obrátil s dotazem na ruské orgány v pondělí, kdy se o zkušební jízdě ledoborce dozvěděl. Diplomatická nóta do Moskvy má vbrzku následovat, citovala z finských zdrojů agentura APA.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>