Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jachta Todora Živkova prodána v aukci za více než deset milionů
 
      19. března - Sofia - Za rovných 700.000 leva (přibližně 10,1 milionu korun) vydražili při aukci v Sofii jachtu bývalého bulharského komunistického vůdce Todora Živkova.

 
Loď získala bulharská společnost Dunaj Tours, které k vyvolávací ceně 680.000 leva stačilo "přihodit" pakatel. V současné době loď kotví v Černém moři na vojenské základně poblíž Burgasu.

Jachtu jménem "Balkán" vyrobili pro někdejšího politického pohlavára v roce 1981 v italských loděnicích, toulek po mořích si ale Živkov příliš neužil. V roce 1989 byl sesazen politbyrem své strany a o tři roky později odsouzen k sedmi letům vězení za "osobní obohacování a zneužívání pravomocí". Zproštěn obžaloby byl až v roce 1996 při revizi procesu. Zemřel v srpnu roku 1998 ve věku 86 let.

Dražba vybraných "relikvií" bývalých vedoucích představitelů komunistických režimů se uskutečnila již několikrát. Před pěti lety si například zájemci v Bukurešti rozebrali posledních šest automobilů bývalého rumunského komunistického diktátora Nicolae Ceaušeska. Terénní vozy ARO byly speciálně vyrobeny pro Ceaušeska a jeho manželku Elenu v letech 1977 až 1987, byly částečně opancéřované a na podlaze se vesměs nacházely perské koberce. Celkový výtěžek aukce činil přibližně 1,5 miliardy lei, což v roce 2002 znamenalo v přepočtu zhruba 1,5 milionu korun.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>