Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Skútraři by se za tři týdny mohli dočkat zrušení zákazu plavby
 
      7. srpna - Praha 6. srpna - Majitelé vodních skútrů by se ještě v letošní sezoně mohli dočkat zrušení zákazu letní plavby. Vyplývá to ze včerejšího jednání komise pro veřejné právo.

 
"Pokud vše půjde hladce, vyhláška by mohla nabýt účinnosti přibližně za tři týdny," řekl Jan Cieslar z ministerstva dopravy. Novela vyhlášky měla přitom původně pustit skútry na vodu už od 1. srpna.
"Z pohledu ministerstva jsme nezaznamenali žádné vážné připomínky, nicméně potvrzení tohoto vyjádření budeme moci poskytnout až po obdržení oficiálního stanoviska v písemné formě," uvedl Cieslar. To by ministerstvo mělo od legislativní rady vlády dostat tento čtvrtek. Na dnešním jednání se podle něj řešily legislativně technické stránky vyhlášky.

"Pokud to bude tak, jak se proslýchá, tak to bude pozitivní," řekl předseda České sportovní asociace vodních skútrů Miroslav Dražil. "Doufám, že na tom bude ministerstvo dělat, aby nám umožnilo jezdit alespoň dva tři týdny," dodal. Předseda se totiž obává, že vyhláška nenabude právní moci ještě tuto sezonu.

Celorepublikový zákaz plavby v období od 15. června do 15. září platí od roku 2002. Asociace usiluje o jeho zrušení už několik let. Uspořádala také několik protestních akcí. V případě dnešního neúspěchu plánovala zablokovat pražskou magistrálu.
Podle ministerstva by měla vyhláška v začít platit už v srpnu. Cieslar připomněl, že pak bude záležet i na provozovatelích skútrů, jak rychle budou odsouhlaseny konkrétní lokality pro letní provoz.

Nová vyhláška má být pouze dočasným řešením, které se má týkat letošního a následujícího léta. Ministerstvo připravuje novelu zákona o vnitrozemské vodní plavbě, která přenese rozhodovací pravomoc na obce.

Majitelé vodních skútrů ani po povolení letní plavby nebudou moci jezdit všude. V současnosti je v České republice vytyčeno sedm zón pro provoz vodních skútrů, z nichž většina je na území Čech.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>