Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Kolíně nad Rýnem se našla část unikátního římského prámu
 
      18. prosince - Berlín - Zachovalá část možná nejstarší dopravní lodi z římské doby ve střední Evropě se našla při stavebních pracích v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem.

 
Uprostřed někdejšího kolínského římského přístavu narazili počátkem měsíce archeologové na dřevěné latě, které dávaly tušit, že jde o mimořádný doklad o osídlení oblasti Římany. Z prvních zkoumání letokruhů použitého stromu vyplynulo, že dřevo na výrobu plavidla pochází z roku 142 před naším letopočtem.

Samotné stáří dřeva ještě nemusí udávat stáří údajné pramice, ale podle archeologa Hansgerda Hellenkempera z kolínského římsko-germánského muzea existuje "reálná šance, že jde o nejstarší římskou nákladní loď ve střední Evropě". Dosud bylo na starém kontinentu objeveno 25 římských lodí tohoto typu, z toho v Kolíně i s posledním nálezem tři.
První dva vraky se v západoněmeckém městě našly při stavbě budovy tamní filharmonie v letech 1989 a 1990. Nebyly přitom tak zachovalé jako nynější objev.
Jeho mimořádnost přitom podle expertů spočívá i v tom, že loď se v Kolíně nejen potopila, ale také tu byla s velkou pravděpodobností i vyrobena. Nalezený kus dubového dřeva totiž údajně pochází z blízkého okolí.

Podle historika Ronald Bockiuse jde o pramici, kterou Římané používali jako prostředek na přepravu těžkých nákladů.
Římský přístav se v Kolíně táhl v délce zhruba jednoho kilometru mezi dnešním mariánským kostelem a Hohenzollernským mostem. Zhruba uprostřed, přímo naproti kolínské radnice a 11,5 metru hluboko pod lidským hemžením na právě probíhajícím vánočním trhu, učinili archeologové objev, který považují za "významné svědectví dějin středoevropské techniky a hospodářství".

Na archeologický poklad vědci narazili díky výstavbě kolínské severo-jižní dráhy pod náměstím Alter Markt. Při stavbě železnice se od roku 2003 našly téměř dva miliony pozůstatků z římské doby, mezi nimi na 250.000 kostí zvířat. Tehdejší přístav totiž místní obyvatelé zřejmě používali jako svého druhu ilegální skládku odpadu, což dnes archeologové považují za požehnání.

Až po Rýn dobyl oblast tehdejší Galie kolem roku 57 před naším letopočtem Julius Caesar. První zmínky o městě na území dnešního Kolína se datují do roku 38 před naším letopočtem, kdy tu byla založena osada Oppidum Ubiorum. Na město byla povýšena v roce 50 našeho letopočtu. Jmenovalo se Colonia Claudia Ara Agrippinensium na počest císařovny Agrippiny. Od slova Colonia se odvozuje i jeho dnešní název, v němčině Köln.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>