Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Odhady zvednutí hladin oceánů jsou prý moc optimistické
 
      18. prosince -Paříž - Dosavadní odhady zvýšení hladin moří v důsledku globálního oteplování jsou podhodnocené, jestliže se srovná vývoj podobného fenoménu z minulé doby meziledové. Vyplývá to ze studie, která vyšla v nejnovějším čísle časopisu Nature Geoscience.

 
V minulé době meziledové, tedy před asi 120.000 lety, přesahovaly teploty v Grónsku o tři až pět stupňů ty, které panují na Zemi nyní, a odpovídaly hodnotám, k nimž se podle dosavadních odhadů dospěje za 50 až 100 let. Tenkrát se oceánské hladiny zvedly důsledkem tání grónských ledovců o 0,6 až 2,6 metru za jedno století, tedy v průměru o 1,6 metru.

Současné vědecké modely předpokládají, že se koncem století zvedne mořská hladina o 0,18 až 0,59 metru ve srovnání se stavem v období let 1980-1999. Studie southhamptonského národního oceánografického střediska ale na základě analýz vývoje korálů a slanosti vody v Rudém moři ukazuje, že by se vody oceánů a moří mohly do roku 2100 zvednout až o metr.

Oteplování v minulé době meziledové je připisováno odlišným příklonem Země ke Slunci, tentokrát se za příčinu považuje skleníkový efekt.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>