Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Na svou poslední plavbu kolem světa vyplula loď Queen Elizabeth 2
 
      8.ledna - Londýn - Svého času nejluxusnější zaoceánský parník Queen Elizabeth 2 v neděli vyplul z britského přístavu Southampton na svou poslední cestu kolem světa. Až ji dokončí, bude převezen do Spojených arabských emirátů, kde bude sloužit jako pětihvězdičkový hotel.

 
Na poslední plavbu vyprovodil tohoto veterána světových moří, které brázdí již přes 40 let, majestátní ohňostroj. Pomyslně na ní předá žezlo své nástupkyni, lodi Queen Victoria, která se vydala na svou premiérovou cestu okolo světa. Společně mají doplout do New Yorku.
Parník, který v září 1967 pokřtila britská panovnice Alžběta II., je považován za nejdéle sloužící plavidlo ve 170leté historii firmy Cunard Line, která patří největšímu provozovateli okružních plaveb, společnosti Carnival. Queen Elizabeth 2 je 294 metrů dlouhá, 32 metrů široká a může pojmout až 1778 cestujících a přes tisíc členů posádky. Komfortní gigant z oceli má 12 pater a dosahuje nejvyšší rychlosti 32,5 uzlu (61 kilometrů za hodinu).

Na palubě je o cestující všemožně postaráno. Kromě řady restaurací s vybraným občerstvením mohou svůj čas trávit tancem, golfem, v kasinu, v knihovně, v řadě tělocvičen, bazénů i v lázních. Vytříbený interiér Queen Elizabeth 2, zařízený moderně, ale i například ve stylu art deco, zdobí také řada uměleckých děl.

Novým vlastníkem lodě se loni stala dubajská státní společnost Istithmar (investiční divize firmy Dubai World), která ji koupila za 100 milionů dolarů (zhruba 1,7 miliardy korun). Po modernizaci z ní hodlá vytvořit luxusní plovoucí hotel s obchody a muzeem a s její pomocí lákat turisty na jeden z uměle vytvořených dubajských ostrovů. Loď bude ukotvena u Palmového ostrova Džumajrá, který je nejmenší ze tří ostrovů ve tvaru palmového listu.

Vedle Queen Elizabeth 2 a Queen Victoria má Cunard Line ve flotile ještě třetí luxusní zaoceánský parník Queen Mary 2.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>