Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
U chorvatských břehů hoří nákladní loď, ropa může zamořit pláže
 
      7. února - Záhřeb - Na turecké nákladní lodi směřující z Istanbulu do Terstu včera poblíž chorvatských břehů vypukl požár a podle chorvatských úřadů hrozí, že ropa, kterou loď převáží, může uniknout do moře a znečistit turisticky oblíbené pláže.

 
Všech devět pasažérů a 22 členů posádky už bylo z lodi evakuováno, nebezpečí ale představuje lodní náklad. Na palubě totiž je asi tisíc tun ropy a menší množství dalších nespecifikovaných chemikálií.

"Situace je nebezpečná, ale v této chvíli je pod kontrolou. Těžkostí navíc je to, že proudy loď unáší k pobřeží," řekl včera chorvatský ministr pro námořní záležitosti Božidar Kalmeta. Podle ministra prý na lodi hrozí exploze, což by podle něj mělo "katastrofální následky".

Loď s názvem Und Adriyatik začalo ze zatím neznámých příčin hořet asi 15 námořních mil (zhruba 28 kilometrů) západně od chorvatského přístavního města Rovinj dnes brzy ráno.

Podle posledních zpráv oheň zcela zničil záď lodi, na přídi požár dosud zuří. Celkem 193 metrů dlouhá loď podle prohlášení chorvatského ministerstva převážela 200 nákladních automobilů a devět tun nebezpečného materiálu.

Záchranáři se snaží loď ochlazovat, aby se kvůli velkému žáru nezačal tavit její krunýř - to by totiž znamenalo, že všechny nebezpečné látky uniknou do moře.

Záhřeb vyhlásil počátkem tohoto roku v Jaderském moři širší ochrannou zónu, aby chránil zásoby ryb v oblasti a zabránil znečišťování svých vod. Tento krok ale rozlítil chorvatské sousedy - především Slovinsko a Itálii a vyvolal i napětí ve vztazích s Evropskou unií.

Chorvatsko je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v Evropě a příjmy z turistiky tvoří velmi důležitou součást HDP.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>