Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Lipno má předpoklady, aby mohlo hostit olympijské disciplíny
 
      18. dubna - Lipno nad Vltavou (Českokrumlovsko) - Lipenské jezero má předpoklady k tomu, aby mohlo hostit některé olympijské disciplíny. Pokud Česká republika uspořádá olympijské hry, může se na Lipně závodit v jachtingu,

 
jsou zde i dobré podmínky pro dálkové plavání a v korytě pod hrází třeba i pro závody na divoké vodě. Ze všech míst v regionech, jichž by se mohla olympiáda týkat, je Lipno už nyní nejlépe připravené. Zástupci organizátorů, kraje i Prahy to dnes řekli novinářům v Lipně nad Vltavou po zasedání Komise rady hlavního města Prahy pro přípravu kandidatury na OH.

Parametry přehrady i již existující zázemí pro sportovce, ubytovací kapacity i nabídka služeb jsou na Lipensku vyhovující. "Objel jsem celou Českou republiku a troufnu si tvrdit, že olympijský projekt tak, jak je připraven v jižních Čechách, je nejsofistikovanější ze všech českých a moravských regionů. Jihočeši jsou nejdál, uchopili olympiádu jako šanci a příležitost," uvedl primátor Prahy Pavel Bém, podle něhož by olympiáda přinesla regionům zisk i další rozvoj.
Pro závody v jachtingu je vodní plocha Lipna dostatečně velká a vyhovuje i ostatním požadavkům. Důležité je, že vhodná sportoviště tu už existují a je zřejmé, že budou sloužit veřejnosti před olympiádou i po ní. "Jsou to rozměry a kapacity, které jsou vyhovující a přijatelné a mohou přivítat jachtařské soutěže bez zásadně významných investic," zdůraznil jihočeský hejtman Jan Zahradník.

V olympijské regatě startuje celkem 380 závodníků na zhruba 150 plachetnicích, které pojedou na pěti okruzích o průměru zhruba jeden až dva kilometry. "Ty se do prostoru mezi Kovářovem a Hůrkou zcela bez problémů vejdou. Je to větší prostor než například v Sydney," uvedl předseda Českého svazu jachtingu Karel Bauer. Podle něho lze čekat zhruba 1000 sportovců, což neznamená žádnou velkou zátěž pro životní prostředí.

Větrné podmínky na Lipně jsou podle něho srovnatelné s těmi, jaké byly v Atlantě, Sydney či v Aténách, a rozhodně lepší, než jaké lze očekávat v Pekingu. Problém je však nyní zákaz motorových člunů na jezeře, protože v případě, že kandidatura Prahy získá reálné obrysy, budou tu chtít závodníci trénovat a jejich trenéři používají motorové čluny. "To by byla při současné legislativě věc velmi problematická, ale u všech zúčastněných je vůle najít řešení," dodal Bauer.
Výhodou je také relativně malá vzdálenost do centra olympijského dění, protože Prahu a Lipno dělí jen asi 200 kilometrů, což je z hlediska olympijských míst málo. Bauer upozornil, že závody v jachtingu na Lipně by mohly být i větší atrakcí pro diváky než v jiných olympijských místech. Okruhy jsou totiž blízko břehu, takže závodníky by bylo možné dobře pozorovat.

Praha se uchází o pořádání olympijských her pro rok 2016, reálnější šanci na úspěch však vidí pro rok 2020.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>