Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Chorvatsku je na prodej dvacítka ostrovů
 
      Záhřeb 25. dubna - Milovníci Chorvatska mohou začít v této zemi trávit dovolenou na svém vlastním ostrově. Jako celek či po částech se totiž nyní prodávají nejméně dvě desítky ostrovů a ostrůvků v chorvatské části Jaderského moře.

 
Nejnověji přibyla do nabídek realitních kanceláří polovina ostrova Piskera v souostroví Kornaty, která se nabízí za deset milionů eur (asi 250 milionů Kč). Informoval o tom list Slobodna Dalmacija, který vychází ve Splitu.

Polovina ostrova má rozlohu 586.000 čtverečních metrů a stojí na ní dva domy. Další nemovitosti ale na Piskeře nový majitel stavět nemůže, protože celé jeho území je součástí přírodní rezervace se zákazem další výstavby.

Realitní makléři mají v nabídce ještě další ostrovy, některé z nich jsou ale vhodné spíše pro milovníky dovolené ve stylu Robinsona Crusoe, protože na nich není přístup k pitné vodě ani žádné obyvatelné stavby. Část jednoho z takových opuštěných ostrůvků se nabízí za poměrně příznivou cenu 320.000 eur (asi osm milionů Kč) a realitní makléř kupce láká na slib, že místo je ideální pro pěstování oliv.

Mnohem větší zájem je o půdu na ostrovech, které už mají nějakou infrastrukturu. Například na severu u letoviska Opatija se ostrůvky prodávají za ceny, které se pohybují kolem kolem deseti milionů eur. Zájem je o ně velký, podle médií například mezi ruskými oligarchy.
Na všechny chorvatské ostrovy má předkupní právo vláda, využívá ho však jen málokdy, protože státní pokladna nemá na skupování ostrovů dostatek peněz.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>