Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Plavební komory v Kostomlátkách a Nymburku dostanou novou podobu
 
      Nymburk 14. srpna - Plavební komory v Kostomlátkách a Nymburku na Labi čeká v příštích měsících celková rekonstrukce, díky níž se prodlouží jejich životnost.

 
Cílem oprav je zvýšit bezpečnost a spolehlivost provozu v obou komorách, a tím i na celé labské vodní cestě, sdělila ČTK Pavlína Straková z Ředitelství vodních cest ČR.

Budou vytvořeny nové povrchy zdí z betonových panelů, které zmenší plochy průsaků. Komory budou dovybaveny úvaznými prvky a žebříky splňujícími současné nároky plavby. Zároveň by měla být modernizována elektroinstalace a řídicí systém.

Celková investice na každé z plavebních komor dosáhne 49,3 milionu korun a bude z 85 procent spolufinancována Evropskou unií prostřednictvím operačního programu Doprava. Rekonstrukci provede společnost Stavby silnic a železnic.
Opravy začaly již nyní, hlavní práce se budou odehrávat v době pravidelné odstávky všech komor na Labi od 17. září do 15. října. "Práce, které budou probíhat před tímto datem a po něm, neovlivní provoz komor," dodala Straková.

Vzhledem k tomu, že odstávka na Labi může trvat pouze čtyři týdny, je nutné hlavní práce rozdělit do dvou etap. Během letošní odstávky je plánována rekonstrukce levé strany a v podzimní odstávce roku 2009 přijdou na řadu opravy opačné strany plavebních komor.

Na podzim letošního roku je plánována také druhá etapa rekonstrukce plavební komory Hradištko. Její levá zeď byla již zrekonstruována v loňském roce, letos bude opravena pravá část a celá stavba bude během listopadu dokončena. Tato stavba je financována ze Státního fondu dopravní infrastruktury, celková investice představuje 47 milionů korun.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>