Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Šestnáctiletý Brit chce sám obeplout svět
 
      Portsmouth (Británie) 18. listopadu - Šestnáctiletý Brit Michael Perham v neděli vyrazil na cestu kolem světa. Za čtyři a půl měsíce chce sám obeplout zeměkouli a stát se nejmladším člověkem na světě,

 
kterému se něco takového bez cizí pomoci podařilo.
Perham už má na kontě jeden rekord - ve 14 letech se loni v lednu stal nejmladším člověkem, který sám přeplul Atlantský oceán. Na cestu kolem světa se vydal v neděli v poledne SEČ z přístavu Portsmouth. Bude muset urazit 21.600 námořních mil (zhruba 40.000 kilometrů) na palubě patnáctimetrové lodi, řekl AFP jeho mluvčí Kizzi Nkwoch.

Britský mladík popluje při západním pobřeží Afriky, na jihu kontinentu mine mys Dobré naděje. Ve vodách Pacifiku pak popluje při jihozápadu Austrálie, obepluje Hornův mys na nejjižnějším výběžku Jižní Ameriky a přes Atlantik se vrátí do Portsmouthu. Jeho příjezd je naplánován na 16. března, kdy oslaví sedmnácté narozeniny.
Nejmladším jachtařem, který absolvoval sám a bez pomoci cestu kolem světa, je Australan Jesse Martin. Povedlo se mu to v roce 1999 v 18 letech, na moři tehdy strávil 11 měsíců.

"Jsem trochu nervózní, je to ale velmi vzrušující," řekl Perham novinářům. Připustil, že je "trochu blázen", když se na takovou cestu vydává tak mladý.

V televizi Sky News prozradil, že si na cestu bere přehrávač MP3 s několika tisíci písní, ale také učebnice a sešity. Zároveň ale zdůraznil, že na lodi je vždycky co na práci. Jeho příbuzní mu na palubu přinesli také hodně dárků a vánočních ozdob, protože mladík stráví vánoční a novoroční svátky na cestě - nedaleko mysu Dobré naděje.

Perham se začal věnovat jachtingu jako sedmiletý. K tomu sportu jej přivedl jeho otec, který je vášnivým jachtařem.

Kromě překonání rekordu je cílem cesty kolem světa také peněžní sbírka pro charitativní organizace Save the Children a Tall Ships Youth Trust.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>