Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Cesta do Chorvatska nejspíš trochu podraží...
 
      19. května - Koncem března schválila slovinská vláda návrh na změnu zákona, v němž navrhuje od 1. července 2009 zavedení týdenních dálničních známek za cenu 15 eur

 
V lednu jsme informovali o tom, že Slovinsko vyhoví požadavku Evropské komise a zavede krátkodobé dálniční známky. Napjatě se očekávala jejich cena, na kolik dní budou a zda budou v platnosti již od letošní sezóny.

Koncem března schválila slovinská vláda návrh na změnu zákona, v němž navrhuje od 1. července 2009 zavedení týdenních dálničních známek za cenu 15 eur, ale současně zdražení ročních známek z nynějších 55 eur na 95 eur. Pololetní dálniční známky za 35 eur by měly být zrušeny.

Návrh vlády zatím neschválil slovinský parlament a ani se k němu oficiálně něvyjádřila Evropská komise. Už se ale ozývají opětovné kritiky ze strany evropských autoklubů. Pro toho, kdo pojede na čtrnáctidenní dovolenou na Jadran a ve Slovinsku zaplatí dvakrát po 15 eurech, to skutečně není v porovnání k dosud platné pololetní známce za 35 eur nijak velký rozdíl.

Slovinsko se hájí tím, že splnilo všechny požadavky Evropské komise a poukazuje na to, že poměr ceny roční a týdenní dálniční známky odpovídá jiným evropským zemím. Jak vyplývá z výše uvedených informací, dosáhlo toho drastickým zvýšením roční známky.

Informace platném systému dálničních poplatků ve Slovinsku najdete v části Informace pro motoristy a v článku: Od 1. července 2008 zavádí Slovinsko dálniční známky.

Zdroj informací:

* Ministrstvo za promet Slovenije: www.mzp.gov.si
* Vjesnik: www.vjesnik.com
* Dnevnik: www.dnevnik.hr

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>