Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Dovolená na jachtě ? Turecko zažívá boom
 
      Istanbul plánuje 10 přístavů pro jachty s 5.500 kotvišti
Praha 3. července - 8.333 km pobřeží, stovky kotvišť a nespočetné přírodní pláže dělají z Turecka ráj pro každého jachtaře.

 
Vplujte jednoduše do nádherné mořské modři ? v současné době je v trendu dovolená na tradiční turecké dřevěné jachtě s přídavným motorem (?guleta?). Dokonce i Istanbul představuje tajný tip pro milovníky lodí a lodních sportů. V roce 2010 se Istanbul stane hlavním městem evropské kultury a při té příležitosti chce vybudovat 10 nových přístavů s celkem 5.500 kotvišti pro jachty.

Milionová metropole nabízí svým hostům nádherné přírodní scenérie, romantické západy slunce, průzračnou modrou vodu stejně jako pozůstatky byzantské a osmanské historie ? to vše tvoří ty správné přísady pro vaši dovolenou na lodi.

Jachtařský průmysl na vzestupu
V uplynulých 40 letech se jachtařský průmysl v Turecku významně rozvinul. Především na jižním pobřeží mezi Istanbulem a Antalyou se nachází nespočet nových marin a přístavů západoevropského standardu. K nejoblíbenějším výchozím místům jachtařských cest patří Bodrum, Marmaris, Göcek a Fethiye. Ještě dnes můžete objevit turisticky nedotčená místa, která jsou částečně přístupná pouze lodí. Jachtařský revír u Bosporu si vás získá zejména svým teplým klimatem, stabilními povětrnostními podmínkami a pohostinnými přátelskými obyvateli. Navíc má každý jachtařský milovník na výběr z rozmanitých pobřeží Středozemního, Egejského, Marmarského a Černého moře.

?Guleta? ? hotel plující po moři
Jedinečný design tureckého plavidla ?gulety? spojuje tradici v propojení s praxí a s odpočinkovým stylem, který charakterizuje celou vaši dovolenou na moři. Před mnoha lety se tento typ lodi se širokým palubníkem používal pro rybářství a transport. Dnes slouží především jako prostorná obytná loď. Tyto velké dřevěné lodě s výborným komfortem a servisem se vyrábí především v loděnicích Bodrumu, Bozburunu, Marmarisu a Istanbulu. Je v nich místo pro 8 ? 12 lidí, kteří se můžou zabydlet v kabinkách pro 1 ? 4 osoby, dle vlastního výběru. Na rozdíl od křižníkových plaveb na obrovských oceánských parnících se skýtá možnost objevovat díky malým dřevěným lodím skrytá pobřeží a naplánovat si plavbu podle sebe. Navíc malé přístavy a kotviště vytváří většinou intimnější atmosféru a osobnější ráz života na pobřeží, což na velkých lodích určitě nezažijete.

Kde Homér napsal svou Odyseu
?Perla Egejského moře?, jak Turci s láskou nazývají město Izmir, leží u velkého zálivu plného lodí a jacht. Třetí největší město Turecka bylo založeno v roce 3.000 před Kristem a honosí se dodnes kulturní rozmanitostí. Návštěvník se ocitne obklopen horami v kosmopolitním a živém prostředí, plném trhů, galerií, divadel a četných historických míst. Jachtařský přístav Levent je ideálním výchozím bodem pro plavbu okolo zálivu Izmiru. Oproti jiným středomořským zemím byly pobřežní oblasti v Turecku již v 80. letech chráněny před přehnaným zastavováním ? často jsou tedy tyto přírodní pobřežní oblasti bez silničního spojení a dosažitelné pouze po vodě. Náruživý jachtař si může dopřát neporušenou krajinu, která existuje již staletí. ?Je to jedna z nejkrásnějších mořských krajin, které znám,? obdivuje svou zemi původu Dr. Tahsin Yilmaz. ?Turecké pláže patří k ráji Evropy.?

Tam, kde si hrají delfíni
V tiché zátoce pobřeží Lýkie leží malebně ukryté město Kas, které je bývalým rybářským městečkem, jež dosud zůstalo uchráněno před masovým turismem a dýchá tak původní atmosférou. Z idylického přístavu plachtí modře natřené jachty křišťálově tyrkysovými vlnami, většinou k jedné z nespočetných krásných pláží s bílým pískem v okolí. Nejen jachtaři si však užijí na lykišském pobřeží své ? Kas získává stále více popularity i mezi potápěči. V nejbližším okolí se nachází 40 míst k potápění, které opravdu stojí za to vidět: skalní útesy, příkré stěny, kaňony, jeskyně stejně jako vraky lodí a pestrá podvodní flóra.

Cesta do antiky
Nikde v Evropě nebudete mít příležitost připlout tak blízko k místům antických vykopávek jako na tureckém jižním pobřeží. Opravdovým skvostem antiky je město Ephesus, které bylo již za časů apoštola Pauluse největším městem Malé Asie. Nejblíže položená marina je Kusadasi Setur, vzdálená necelých 18 km.

Odvanutí větrem
Mírný vítr, který vane vesměs ze severozápadu, je v letních měsících dokonalým parťákem všech jachtařů a také ostatním činí letní horka snesitelnějšími. Na jaře a na podzim se plaví spíše zkušenější námořníci, protože je v těchto ročních obdobích nutno počítat se silnými jihovýchodními větry (v turečtině: Lodos). Aby člověk v těchto měsících bez úhony doplul do přístavu, musí pečlivě sledovat svůj barometr: klesá-li rychle, počítejte s jižní bouřkou a nasměrujte svou loď raději do přístavu nebo ke kotvišti.

Další informace na domovské stránce http://www.goturkey.com.

Bc. Petra Dlabalová

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>