Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Českých Budějovicích roste nové přístaviště
 
      České Budějovice, 19. listopadu 2009 ? Zhruba 80 metrů od Dlouhého mostu po proudu Vltavy jsou již v současnosti vidět první náznaky koncového přístaviště Lannova loděnice, které bude součástí obnovované Vltavské vodní cesty.

 
Investor stavby ? Ředitelství vodních cest ČR a dodavatel ? akciová společnost HOCHTIEF CZ pokračují ve výstavbě přístaviště Lannova loděnice. Z vody se nyní tyčí 6 vysokých dalb z ocelových trub o průměru 72 cm. Železné konstrukce jsou ukotveny 9 m hluboko pode dnem řeky tak, aby zajistily bezpečné ukotvení plovoucího mola i za takových povodní, jaké zažilo město v roce 2002. Pro zjednodušení prací byla ve vodě navezena pracovní plošina, která bude v nejbližších týdnech odstraněna. Celková výška každé dalby je 17 m. Nad vodní hladinou tak budou v desetimetrových rozestupech čnít, podle aktuální výšky hladiny vody, až 6,4 m vysoké konstrukce, po kterých bude plovoucí molo stoupat či klesat tak, aby bylo vždy připraveno pro zakotvení lodí.

Souběžně s výstavbou dalb probíhá i betonáž opěrné zdi, která v budoucnu bude sloužit k umístění můstků spojujících plovoucí molo s pevninou. Na tyto můstky navážou schody a rampa pro bezbariérový přístup z Vltavského nábřeží.

Výstavba přístaviště Lannova loděnice je součástí projektu ?Dokončení vltavské vodní cesty v úseku České Budějovice ? Týn nad Vltavou?, který má za cíl podpořit rozvoj cestovního ruchu v Jihočeském kraji. Kolaudace stavby proběhne začátkem příštího roku. Práce na prvním úseku tohoto projektu budou dokončeny tak, aby v plavební sezóně 2011 mohly mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou plout nejen malá plavidla, ale i větší výletní lodě. Stavba navazuje na již téměř dokončenou výstavbu obratiště pod Jiráskovým jezem, které umožní těmto lodím pohodlné otočení a plavbu zpět směrem na Hlubokou.

Plánované náklady na stavbu přístaviště Lannova loděnice dosáhnou zhruba 20 mil. Kč. Na financování splavnění se výrazně podílí i Evropská unie, která prostřednictvím Operačního programu Doprava přispěje z Evropského fondu pro regionální rozvoj na projekt 85% z celkové částky. Zbylé náklady budou uhrazeny ze Státního fondu dopravní infrastruktury.


Kontakt:

Ředitelství vodních cest ČR, organizační složka státu zřízená Ministerstvem dopravy ČR
Václav Straka
tiskový mluvčí
E: straka@rvccr.cz
T: 267 132 801
M: 602 368 719

www.rvccr.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>