Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V prosinci se spustí nový systém pro dohled nad plavbou na chorvatském Jadranu
 
      V polovině prosince bude v Chorvatsku zaveden do zkušebního provozu Řídící a informační systém pro lodní dopravu - VTMIS (Vessel Traffic Management and Information System),

 
který umožní dohled nad vnitřními chorvatskými vodami, chorvatským teritoriálním mořem, chráněnou ekologickou a rybolovnou zónou (Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas - ZERP) a územím, jež Chorvatsko pokrývá pátrací a záchrannou službu.

Projekt v hodnotě 75 milionů kun je hrazen z 80 procent z prostředků programu Evropské unie PHARE a zbytek zajistilo chorvatské Ministerstvo moře, dopravy a infrastruktury.
Zavádění systému začalo před šesti lety a jeho plný provoz by měl být spuštěn v lednu 2012.

Systém VTMIS se skládá z Automatického identifikačního systému lodí - AIS (Automatic Identification System), Lodního radarového systému - VTS (Vessel Traffic System) a dalších systémů, které zajišťují dohled nad plavbou na moři. V roce 2008 byl dokončen radarový systém AIS pro automatickou identifikaci se sedmnácti základnovými stanicemi na chorvatském pobřeží a ostrovech. Operativní centra, která se nacházejí v Rijece, Splitu a Dubrovníku, budou 24 hodin denně sledovat veškerý provoz v chorvatské části Jadranu, se zvláštním důrazem na plavidla, která převážejí nebezpečný náklad.

Zdroj informací:
Ministerstvo moře, dopravy a infrastruktury (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture): www.mmpi.hr
Slobodna Dalmacija: www.slobodnadalmacija.hr

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>