Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Otevřeno dalších 50 km placené dálnice v Istrii
 
      Předsedkyně chorvatské vlády Jadranka Kosor otevřela v pondělí 14. června další úsek dálnice o plném profilu na "Istrijského ypsilonu". Úsekem Umag - Kanfanar, dlouhým 50 km, je tak dokončena

 
západní část istrijské dálniční soustavy, tedy dálnice od slovinských hranic až do Puly. Úsek Kanfanar - Pula (30 km) je v provozu již od loňského června. Dálnice o délce 80 km má nyní tyto exity: Umag (pro Umag od severu), Buje (pro Umag od jihu), Nova Vas (pro Novigrad), Višnjan (pro Poreč od severu), Baderna (pro Poreč od jihu), Medaki, Kanfanar (pro Rovinj), Vodnjan sever, Vodnjan jih a Pula.

Rychlostní komunikace na Istrijském poloostrově ve tvaru "Y", tzv. "Istrijský ypsilon", byla dokončena v roce 2006 a o dva roky později byla zahájena její přestavba na dálnici o plném profilu (podrobněji v aktualitě: Začala výstavba plného profilu dálnice na "Istrijském ypsilonu"). Dosud bylo investováno 475 milionů eur. Po právě dokončeném západním rameni ypsilonu bude následovat výstavba jeho východního ramene, tzn. z Kanfanaru až do Matulji u Rijeky. Na říjen 2011 se plánuje otevření prvního úseku Kanfanar - Rogovići u Pazinu (18 km) a v roce 2012 začnou práce na zbývajícím úseku Rogovići - Matulji. K úplnému dokončení bude třeba vybudovat druhý tubus tunelu Učka (5 070 m) a rozšířit stávající viadukty Mirna, Vala a Limska Draga. "Istrijský ypsilon" se má stát dálniční soustavou do konce roku 2014. To už bude Chorvatsko členem Evropské Unie, jak zdůraznila chorvatská premiérka při otevření nového úseku dálnice.
Mapa "Istrijského ypsilonu": Glas Istre.

Na novém úseku se zavádí placení dálničního poplatku. Za cestu osobním autem z Umagu do Puly zaplatí motorista 37 kun, z Umagu do Baderny 17 kun a z Umagu do Kanfanaru 25 kun.
Současně byla dána do provozu první část nové silnice z Puly do Pomeru, a to úsek z exitu Pula (Peličeti) na Istrijském ypsilonu ke křížení se silnicí Pula - Medulin. Začátkem července má být otevřen i zbývající úsek až do Pomeru. Tato osmikilometrová komunikace zlepší přístup do nejjižnější části istrijského poloostrova - do letovisek Medulin, Premantura, Pomer a Ližnjan.

Zdroj informací:
? Bina-Istra, koncesionář pro výstavbu a správu silniční sítě na Istrijském poloostrově: www.bina-istra.com
? Ministerstvo moře, dopravy a infrastruktury (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture):www.mmpi.hr
? Glas Istre: www.glasistre.hr

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>