Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Kvůli nesplavnému Labi vodní doprava meziročně opět klesla
 
      

 
Praha, 10. května 2012 - Ačkoli podle posledních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) tržby v dopravě a skladování obecně v meziročním srovnání vzrostly, v oblasti vodní dopravy tomu bylo opět obráceně. Růst vykázala všechna odvětví s výjimkou stagnace poštovních činností a zmiňovaného poklesu vodní dopravy. Ta spadla o procento, zatímco ostatní druhy přepravy vykázaly více než procentní nárůst.

"Údaje ČSÚ potvrzují smutnou skutečnost o stavu vodní dopravy u nás. Zatímco poptávka po zajištění přepravy roste a pozemní dopravci z ní profitují, na Labi stále není možné garantovat plavební podmínky. Využití vodní dopravy tak stále klesá, přestože se zájem producentů o transport zvyšuje," vysvětluje Ing. Jan Skalický, pověřený řízením ŘVC ČR. Zlepšení v tomto ohledu zajistí až plánovaný jez v Děčíně, který umožní garanci celoročního napojení České republiky na zahraniční přístavy.

Jako kritickou vidí situaci na Labi nejen rejdaři, ale i zástupci průmyslu. "Česká ekonomika je exportní, proto rozhodně potřebuje zvyšovat svoji konkurenceschopnost. Přitom z nákladů na transport zboží například do Číny spolkne 80 procent jen převoz do Hamburku. To náš vývoz značně prodražuje," uvádí Ing. Ladislav Novák, ředitel Svazu chemického průmyslu České republiky, a dodává: "Směr přes Drážďany k severomořským přístavům je pro ČR nejdůležitější, i kvůli tomu je Labe dávno zařazeno do mezinárodní dopravní sítě TEN - T. Je proto tristní, že splavnost této řeky u nás stále není zabezpečena."

O Ředitelství vodních cest ČR
ŘVC ČR je organizační složkou státu, zřízenou Ministerstvem dopravy k zabezpečení přípravy a realizace výstavby a modernizace dopravně významných využívaných vodních cest a dalších staveb nutných pro provoz na vodních cestách.


Kontakt:
Ředitelství vodních cest ČR
Václav Straka
tiskový mluvčí
E: straka@rvccr.cz
T: 267 132 801
M: 602 368 719

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>