Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Maslinici na ostrově Šolta byla otevřena nová marina
 
      V Maslinici na ostrově Šolta byla otevřena nová "Marina Maslinica", do níž německý podnikatel Hartmut Lademacher investoval 4 miliony kun.

 
Byl to právě on, kdo před pár lety obnovil zámek rodiny Martinis-Marchiů a otevřel v něm luxusní hotel "Martinis Marchi". Nová marina se nachází v bezprostřední blízkosti zámku.


Maslinica
Jachtařský přístav - marina má 50 stání, z toho 10 pro velké jachty. Z jižní strany ji chrání 90 metrů dlouhý vlnolam. Moderní marina je vybavena recepcí, sprchami, kavárnou a terasou. Na nově upraveném nábřeží obložené kamenem vznikla letní scéna, která bude sloužit pro pořádání různých zábavních a kulturních akcí.
Malá rybářská osada a letovisko Maslinica leží na západním pobřeží ostrova Šolta. Na pevnině ji obklopují borové lesy a na moři sedm malých romantických ostrůvků. Od Splitu je vzdálena jen 15 námořních mil. Je to ideální místo pro pobyty jachtařů, kteří dovedou ocenit starobylý ráz této přímořské osady, její nedotčenost turistickým průmyslem a jeho ruchem.

Maslinica, zámek před rekonstrukcí
Krásnou kulisu přístavu tvoří zámeček šlechtické rodiny Martinis-Marchiů, nyní hotel, určený především movitějším jachtařům. Připomeňme si jeho zajímavou historii a současnost. Koncem 17. století získala šlechtická rodina Marchiů souhlas od benátského místodržitele, aby postavila ve zdejší zátoce obrannou věž, kostel a založili osadu. Začátkem 18. století přistavěla k opevněné hranolové věži se střílnami, která poskytovala v nejistých dobách ochranu celé osadě, zámeček v benátském slohu. Ani jeden se tří bratrů Marchiů neměl mužského potomka, a tak zámeček po přeslici získala rodina Martinisů z Bolu s tím, že bude v budoucnosti používat příjmení Martinis-Marchi.

Koncem 19. století byl poslední majitel nucen pro dluhy postupně rozprodat nejdřív inventář a sbírky soustředěné v zámečku a nakonec i sám zámek. Následující desetiletí zámek chátral a čekal na záchranu. Zdálo se, že očekávanou změnu přinese hotelový podnik Šolta, který se stal jeho majitelem začátkem druhé poloviny 20. století a přeměnil jej ve velmi jednoduché hotelové zařízení (spíše ubytovnu), s názvem Avlija, jak se zámku říkalo podle jeho původní opevněné věže. Turistickému ruchu však sloužil jen pár let a začal rychle chátrat.
Záchrana se objevila opravdu v hodině dvanácté. V roce 2001 koupil devastovaný zámek Hartmut Lademacher, který do jeho obnovy a luxusního zařízení hotelu investoval 10 milionů eur. Celá rekonstrukce proběhla pod dohledem památkářů, kteří měli zpočátku výhrady k bazénu na nádvoří. Dnes opět září v původní benátské podobě a jeho vstupní dveře zdobí obnovený erb Marchiů. Pokojů je v hotelu jen šest a jeden velký, zcela výjimečný apartmán (suite) v někdejší strážní věži. Vysokou úroveň má i zdejší zámecká restaurace a vinný sklep. Interiéry jsou vybaveny částečně autentickým stylovým nábytkem, částečně zařízeném podle návrhu předních designerů. Luxusu, který je doveden do všech detailů, odpovídá i cena: od několika set eur za pokoj na den až přes tisíc eur za apartmán ve věži.


Více informací o Marině Maslinica najdete na stránkách: www.martinis-marchi.com

Zdroj informací:
Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture: www.mppi.hr
Slobodna Dalmacija: www.slobodnadalmacija.hr
Martinis Marchi: www.martinis-marchi.com
www.chorvatsko.cz

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>