Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Dobrovolníci pomohli uklidit břehy orlické přehrady
 
      Orlík, 15. února 2020 proběhla dobrovolnická akce Ukliďme Orlík!, kterou pořádal státní podnik Povodí Vltavy ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody a s Českým rybářským svazem.

 
Akce se zúčastnilo bezmála 400 dobrovolníků z řad široké veřejnosti a zapojil se do ní také ministr zemědělství Miroslav Toman, v jehož kompetenci je i vodní hospodářství. Všem společně se podařilo naplnit odpady přibližně 600 stolitrových pytlů a posbírat cca 30 tun objemného odpadu, výrazně tím pomohli vyčistit břehy vodní nádrže Orlík.

"Vítám tuto iniciativu ve prospěch čistoty naší největší vodní nádrže a přírody vůbec. Děkuji dobrovolníkům za to, že přišli ve svém volnu, aby přiložili ruku k dobrému dílu. Jsem přesvědčen, že nám to voda a příroda vrátí, a že si tuto naši péči zaslouží. Zároveň bych apeloval na ty spoluobčany, kteří navštěvují tuto nádhernou vodní nádrž a neuklízí po sobě, aby tak pro příště učinili. Jde přeci o životní prostředí nás všech" podotkl přímo z břehu Orlíka ministr Toman.

"Dnešní akci bylo možné uskutečnit díky pokleslé hladině vody v nádrži Orlík, ke které došlo z důvodu realizace opravy lodního výtahu na hrázi Orlíka a kvůli prohrábce dna v lokalitě Podolsko-plavební komora Kořensko, pro zajištění plavebních hloubek. Rozhodli jsme se proto využít tuto jedinečnou příležitost, a společně vyčistit břehy od nahromaděných odpadků. Do zahájení opětovného napuštění nádrže nám zbývá už jen několik dnů a sami uklidit rozlehlé břehy nezvládneme, proto jsme pozvali dobrovolníky, a velmi nás těší i osobní účast pana ministra Miroslava Tomana a jeho spolupracovníků. Všem patří naše poděkování", upřesnil generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Organizačně proběhl sběr odpadu na přibližně 45 lokalitách podél obou břehů vodní nádrže.

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>