Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vodní slalomáři bez lodí čekají v USA na jednání o osudu MS
 
      Teroristický útok na New York a Washington vyvolal otazníky nad průběhem světového šampionátu ve vodním slalomu. Mistrovství se má na olympijské trati na americké řece Ocoee uskutečnit od 20. do 23. září a ode dneška měly být na programu oficiální tréninky jednotlivých výprav. Při odpolední schůzce představitelů Mezinárodní kanoistické federace (ICF) s pořadateli se má rozhodnout o osudu MS a případných změnách časového harmonogramu.

 
Česká výprava je až na jednu výjimku již v dějišti mistrovství a je ubytována nedaleko Clevelandu, zhruba 160 km od 'olympijské' Atlanty. K účastníkům finále Světového poháru Štěpánce Hilgertové, Ireně Pavelkové, Marcele Sadilové, Tomáši Kobesovi a Jaroslavům Pospíšilovi s Pollertem se v pondělí připojil zbytek reprezentace, včetně realizačního týmu. Kvůli zastavení leteckého provozu však dosud neodcestoval do zámoří kanoista Stanislav Ježek, který si kvůli studijním povinnostem přeložil odlet z pondělí na středu. Ježek má podle svých slov v současnosti jedinou jistotu v tom, že neodletí ani ve čtvrtek. "Je nepříjemné, že nevím, kdy a jestli pojedu. Ale jak dostanu signál, jsem připraven odletět," nevzdává se Ježek možnosti startu na MS. Obavy z cesty prý nemá, přiznal však, že jej události v zámoří šokovaly. "V úterý jsem se o útoku dozvěděl z telefonu a považoval jsem to za špatný žert. Potom jsem koukal na televizi jako vrána," přiznal Ježek. Velká část českého týmu nemá podle sekretáře svazu Ivo Eichlera na Ocoee na čem trénovat, protože osm lodí zůstalo uzavřeno v přepravní bedně v odbavovacím prostoru na atlantském letišti. "Na letiště byl zakázán přístup, v úterý jeli trenéři pro lodě do Atlanty zbytečně," řekl Eichler.
Nakolik ovlivní úterní události šampionát, si zatím netroufl odhadnout. "Čeká se na výsledek odpoledního jednání slalomové komise, ale nejspíš také na politické rozhodnutí Spojených států. Program před mistrovstvím nejspíš dozná změn," míní Eichler. Svazový sekretář doplnil, že tragickými událostmi v USA byly postiženy i některé výpravy, které v těchto dnech cestovaly do dějiště. Například Poláci byli údajně v době teroristického útoku právě na cestě a jejich putování mělo skončit v Torontu, kam byl let odkloněn. Naopak dvacet slovenských reprezentantů s doprovodem je již v dějišti šampionátu kompletní a všichni jsou v pořádku. "Ti, kteří se zúčastnili finále Světového poháru, se přepravili i s materiálem ve čtyřech automobilech z Chicaga do Atlanty. Zbytek odletěl v pondělí z Vídně. Pouze lodě druhé výpravy ze Slovenska meškají, protože se do letadla nevešly a jejich přeprava po tragédii v New Yorku a Washingtonu uvízla," řekl předseda Slovenského svazu vodního slalomu a sjezdu Anton Zerer.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>