Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Kužvart trvá na omezení provozu člunů po vltavských přehradách
 
      Ministr životního prostředí Miloš Kužvart trvá na tom, aby v prováděcí vyhlášce k vodnímu zákonu byl zakotven zákaz provozu skútrů a rychlých motorových člunů na vltavských přehradních nádržích v době od 15. června do 15. září.

 
Tuto podmínku obsahuje návrh, který přijala správní komise legislativní rady vlády a který předloží kolegům na středečním výjezdním zasedání v Českých Budějovicích. Ministr věří, že vyhláška bude schválena. "Podle vyjádření některých kolegů bude mít podporu ochrana veřejného zájmu před prosazením zájmu úzké skupiny lidí," řekl ČTK. Dodal, že s návrhem údajně stále nesouhlasí ministerstvo dopravy a spojů. Domnívá se však, že při formulaci prováděcí vyhlášky by se měl brát zřetel nejen na ochranu životního prostředí, ale také na bezpečnost lidí.

Ministr jednal o podobě vyhlášky před několika týdny se starosty obcí v okolí Vltavy. Vedle zákazu skútrů požadovali například omezení provozu rychlých motorových člunů, určení jejich plavebních drah a maximální rychlosti, vybavení poříčního policejního oddílu zařízením měřicím rychlost a dalším člunem. Tyto návrhy ministerstvo dopravy zatím odmítá, uvedl Kužvart. Motorové čluny se na Slapy a Orlík mohly vrátit po pětadvacetileté přestávce 1. dubna. Umožnil jim to nový vodní zákon, který označil Vltavu za vodní cestu. Zákon je ale podle Kužvarta špatný. Povoluje mimo jiné pohyb plavidel po vodních plochách rychlostí vyšší než 60 kilometrů za hodinu. Umožňuje stavět v zátopových zónách čerpací stanice a skládky nebezpečných odpadů, upozornil. Nová vláda ho podle něj proto bude muset novelizovat

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>