Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Argentinský ledoborec jede na pomoc lodi uvízlé u Antarktidy
 
      Argentinský ledoborec Almirante Irizar se připravuje na misi, jejímž cílem je záchrana 107 lidí na palubě německé lodi, která uvízla nedaleko břehů Antarktidy. Ledoborec nyní nakládá palivo a zásoby a plánuje, že na cestu dlouhou přes 8000 kilometrů vyrazí dnes kolem poledne.

 
Podle argentinských úřadů se Almirante Irizar připojí k jihoafrické lodi, která rovněž veze zásoby uvízlému plavidlu.
Německá loď Magdalena Oldendorff převážela 79 ruských vědců a 28 členů posádky z výzkumné stanice Novolazarevskaja v severovýchodní části Antarktidy zpět do Kapského města. 11. června však loď zůstala vězet v ledech podél pobřeží Antarktidy a na její palubě se muselo začít s přídělovým systémem spotřeby paliva a potravin. Argentinský ledoborec by měl dorazit na místo kolem 8. července. Komodor Raul Benmuyal upozornil, že misi znesnadňuje velká tma během současné zimy na jižní polokouli a extrémní teploty. "V Antarktidě je to nebezpečná část roku kvůli zimě a potížím s plovoucím ledem," řekl.
Uvízlé plavidlo opustilo Jižní Afriku 12. dubna s dostatkem zásob, které vystačí do začátku července, a s palivem na další dva měsíce, dodal Benmuyal.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>