Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
ČSPL prodala nizozemské firmě obří lodě za 20-40 miliónů korun
 
      Konkursní správce Československé plavby labské (ČSPL) prodal nejmenované nizozemské společnosti dvě nedokončené obří říčně-námořní lodě za 20 až 40 miliónů korun. Lodě ještě musí labská plavba novému majiteli převézt až do německého Magdeburku. ČTK to dnes řekl správce plavby Aleš Klaudy.

 
Jedna z lodí, jejíž cestu z loděnice ve Chvaleticích komplikovaly nízké mosty a úzké plavební komory, je již v přístavu v Děčíně. Druhá je podle Klaudyho v Lovosicích. Správce nedokázal odhadnout, kdy se lodě vydají na cestu do Magdeburku. Původně měla lodě koupit německá společnost Wessels. Po prohlášení konkursu na ČSPL ale všechny kontrakty padly. Plavba měla za každou loď inkasovat asi 7,8 miliónu německých marek (přes 130 miliónů Kč).
První z lodí je dlouhá 83 metrů a téměř jedenáct metrů široká. Kolos váží 850 tun a má nosnost až 2,5 tisíce tun. Druhá loď typu Moldau má stejné parametry, je jen užší. Podle ředitele divize rejdařství Jaroslava Vávry se původně ve Chvaleticích měly postavit čtyři lodě stejného typu. Zcela dokončena ale byla pouze jedna.
Návrh na konkurs ČSPL podalo představenstvo firmy kvůli platební neschopnosti. Před prohlášením konkursu vláda a následně i věřitelské banky odmítly firmě pomoci. Podnik dluží bankám přes 700 miliónů korun, celkově pak přes 1,3 miliardy korun, což je více než polovina základního kapitálu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>