Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
České loděnice spustily na vodu svůj dosud největší tanker
 
      Největší tanker, který kdy vyrobili, dnes spustili na vodu pracovníci Českých loděnic ve Valtířově na Ústecku. Plavidlo na chemikálie pro nizozemskou firmu Navia je dlouhé 135 metrů, široké 15 metrů a výška jeho boků je 5,8 metru.

 
"Loď byla dokončena již v září, ale na vodu dřív nemohla, protože jí bylo v Labi málo," řekl dnes ředitel valtířovského výrobního závodu Jiří Bělecký. Plavidlo, které dnes bylo pokřtěno jménem Atlantis, zatím bude kotvit na Labi. Na cestu se podle Běleckého bude moci vydat, až se ještě zvýší hladina Labe.

Tanker je druhou lodí tohoto typu, kterou ve Valtířově pro nizozemského zákazníka vyrobili. Letos zde již postavili šest lodí. České loděnice ve Valtířově trvale zaměstnávají 100 lidí. Kromě toho si musí najímat dalších 40 až 60 pracovníků, kvalifikovaných zámečníků a svářečů, většinou z Ukrajiny. Odborníků s touto profesí je totiž na Ústecku stále nedostatek, i když práci zde na konci listopadu hledalo 9433 lidí. Míra nezaměstnanosti v regionu v minulém měsíci činila 14,78 procenta.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>