Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Funkční části ČSPL si rozdělí Argo Spedition a České loděnice
 
      Vítězi výběrového řízení na prodej funkčních částí Československé plavby labské (ČSPL) jsou Argo International Spedition (AIS) a České loděnice.

 
Brněnská společnost AIS získá přístav Loubí a divizi rejdařství, loděnici Křešice koupí České loděnice. Za prodané části plavby správce získá několik stovek miliónů korun, avšak méně něž půl miliardy korun, řekl dnes ČTK konkursní správce ČSPL Aleš Klaudy. Přesnou cenu, za kterou funkční části ČSPL prodá, odmítl Klaudy do podepsání kupních smluv sdělit.

"Poté s jejím zveřejněním navíc musí souhlasit obě smluvní strany," dodal. Smlouvy by podle něj měly být podepsány 1. října. Nyní již zbývá prodat pouze zbytný majetek ČSPL. "Jeho prodej probíhá kontinuálně," uvedl Klaudy. Společnost AIS je dcerou AFG Holdingu, řekl ČTK jednatel AIS Igor Vychodeň. Holding, který se zabývá převážně železniční spedicí, zaměstnává kolem 140 lidí. Pod jinými názvy působí na českém trhu od roku 1992. Jako holding, jehož základní kapitál je 16,5 miliónu korun, firma vznikla v roce 1998. Má také pobočky a dcery v Německu, Maďarsku, Slovensku či na Ukrajině.

Návrh na konkurs ČSPL podalo představenstvo firmy kvůli platební neschopnosti. Před prohlášením konkursu vláda a následně i věřitelské banky odmítly firmě pomoci. Podnik dluží bankám přes 700 miliónů korun, celkově pak přes 1,3 miliardy korun, což je více než polovina základního kapitálu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>