Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Salzkammergut III - Attersee
 
      Charakteristika - Jezero Attersee se rozkládá na ploše 47 km2, jeho hloubka je 170 metrů. Attersee je střediskem potápěčského sportu v Salzkammergut. Nejlepší doba na potápění je od dubna až do května.

 
Pokyny pro potápěče - Zákaz potápění platí na severním břehu mezi obcemi Litzlberg a Schörling, v oblastech Weyregg, St.Georgen, Nußdorf a také u Unterachu, stejně tak na západním břehu mezi Kohlbauernaufsatz a hostincem Stadler. V oblasti Steinwand až k Weyregg.
Všude dávat pozor na linkové lodě.
Příjezd - Na jezero Attersee se dostanete z dálnice A1 směr Linz, na sjezdu Seewalchen opustit dálnici, potom buď přes Schörfling a Weyregg podél východního břehu, nebo přes obec Attersee a Nußdorf na západním břehu.
Lokality ?
1.Wandl : leží na samém jihu Attersee, k dispozici je tu velké parkoviště na kilometrovníku 23,2 bezprostředně u vody, vstup přes 2,5 metrů svah. Tato lokalita vznikla rozpuštěním ledovce, která zatopila horskou pánev, takže pod hladinou lze nalézt pravěké stromy. K vidění jsou tu štiky, okouni atd... V hloubce 8 metrů je tu zakotvena cvičná platforma.
2.Kohlbauernaufsatz : lokalita nacházející se na západním břehu vzdálená 2 km od Unterachu směrem na Nußdorf, zároveň veřejné koupaliště s převlékacími kabinami. Vstup do vody je po mazlavém svahu na pravé straně je však hustý porost. Od 17 metrů se táhnou příkré stěny, které vedou až do 33 metrů.
3.Unterwasserwald Kammer : nachází se na východním břehu jezera u kilometrovníku3,2 a 3,4 ještě před Weyregg. Parkování je tu omezené ( jen pro dvě auta). Vstup do vody je u modré značky. Potápěčské místo se nachází v blízkosti břehu, po zanoření se šikmo vlevo objeví pěkný hustý porost, kde se zdržují a žijí v něm spousta ryb jako např: štiky, okouni atd...Impozantní podvodní les se táhne v hloubce od 13 až do 33 metrů.
4.Ferrari ? Kapelle : leží na východ od lokality Wandl u kilometrovníku 22,4. Parkoviště se nachází a je k dispozici na pravé straně. Vstup do vody je možný přes menší svah. Pod vodou můžeme především v mělčině velice dobře a velmi dobře spatřit kapitální štiky a ostatní ryby. Viditelnost je zde velice pěkná, kousky skal se táhnou až do 25 metrů. I zde musíme dávat pozor na linkové lodě.
5.Schwarze Brücke : leží na východním břehu asi v jedné polovině délky jezera, na kilometrovníku 11,7 na půlce cesty mezi Seefeld a Wweyregg. Parkování je tu také velice omezené, ( tak na dvě auta). Přístup k vodě je pouze přes cestu. Je to zajímavé potápěčské místo pro milovníky skalních stěn, určené pro zkušené potápěče a pokud možno jen v doprovodu s místními potápěči.Po vstupu pod hladinu je tu příkrý sráz a impozantní skalní stěna vedoucí do hloubky 55 metrů.

Pavel Herzig

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>