Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Zbytek ruské ponorky Kursk byl na dně moře vyhozen do vzduchu
 
      Ruské námořnictvo vyhodilo do povětří fragmenty havarované ruské jaderné ponorky Kursk, spočívající ve zhruba stometrové hloubce na dně Barentsova moře asi 150 kilometrů od severoruského přístavu Murmansk.

 
S odvoláním na vysoce postaveného činitele vojenského námořnictva o tom dnes informovala agentura Interfax. Větší část vraku byla z moře vyzvednuta loni v říjnu. Části přídě Kursku na mořském dně byly v neděli zlikvidovány na dálku ovládaným výbušným zařízením. Podle vojenského činitele, který si nepřál být jmenován, k tomu námořnictvo použilo 11 tun výbušniny.

Mluvčí námořního velení v Moskvě odmítl zprávu potvrdit. Kursk, jedna z největších, nejvýkonnějších a nejmodernějších ruských ponorek, se potopila po explozích během námořního cvičení v srpnu 2000. Na její palubě zahynula celá 118členná posádka. Těžce poškozený trup byl vyproštěn při mezinárodní operaci loni v říjnu a na základě jeho prohlídky stanovili vyšetřovatelé příčinu havárie plavidla. Ruský generální prokurátor Vladimir Ustinov uzavřel vyšetřování letos v červenci s tím, že na náhodné explozi cvičného torpéda, která tragédii odstartovala, nenese vinu lidský faktor. Výbuch zavinil únik vysoce explozivního kysličníku vodičitého, používaného jako paliva pro torpéda 65-76 Kit. Zbraně na přídi plavidla pak vybuchly silou mírného zemětřesení.

Těžce poškozená příď Kursku byla oddělena od trupu a ponechána na mořském dně v obavě, že by se při vyzdvihování vraku mohla odlomit a celou operaci narušit. Některé fragmenty přídě vyzvedli záchranáři při separátní operaci v červnu. Ruští činitelé trvali na tom, že zbytky přídě Kursku s patrně nevybuchlými torpédy musí být zničeny, aby neohrožovaly lodní dopravu a rybářská plavidla v této rušné oblasti Barentsova moře.

"V takové moderní ponorce je všechno tajné, od výzbroje po hluk tlumící plášť, kryjící vnější plášť ponorky," prohlásil viceadmirál Valerij Dorogin, poslanec ruského parlamentu a člen vládní komise, která katastrofu vyšetřovala. "V první sekci mohly být nevybuchlé torpédové hlavice, které by mohly zajímat zahraniční výzvědné služby, a také části tajného komunikačního zařízení, akustických přístrojů a počítače," citoval Dorogina Interfax. Dalším důvodem likvidace vraku byl podle viceadmirála potenciální zájem amatérských potápěčů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>