Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Vrak portugalské lodi
 
      Domněnky, že Austrálii objevili namísto britského badatele Jamese Cooka španělští či portugalští mořeplavci, se nevzdává australský historik Greg Jefferys. Ten také tento týden oznámil objev vraku údajně portugalské lodi v pobřežních vodách ostrova Fraser ve východní části země.

 
Nyní však sám popřel, že by šlo o portugalskou loď. Píše o tom agentura Reuters. Učitel dějepisu Jefferys se domníval, že u severovýchodních břehů Austrálie nalezl děla z portugalského plavidla ze 17. století. Ukázalo se ovšem, že jde o zdvižné zařízení - člunové jeřáby z lodi z 19. století, která křižovala pobřeží tehdy koloniální Austrálie.

"Rozhodně nejde o děla," uvedl zklamaný Jefferys, jehož dříve ohlášený objev hrozil zbavit kapitána Jamese Cooka titulu prvního evropského objevitele australského kontinentu, který přistál u jeho východních břehů v zálivu Botany Bay v roce 1770. Jefferys se o vracích lodí dozvěděl od australskýcg původních obyvatel. Cook je považován za prvního evropského mořeplavce, který skutečně vystoupil na australskou pevninu, ačkoli již počátkem 17. století cestovali kolem jejího severního cípu španělští a holandští dobrodruzi. Portugalci dosáhli výjimečných objevů dávno před Brity a podle řady dějepisců Austrálii již dříve zmapovali. Jejich mapy - pokud nějaké existovaly - však patrně vzaly za své při velkém lisabonském zemětřesení v roce 1755.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>