Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Potenciální provozovatel lodní dopravy na Vranově odstoupil
 
      Společnost ITVV Dyjákovičky, která loni vyhrála výběrové řízení na provozovatele veřejné pravidelné lodní dopravy na Vranovské přehradě, z nového řízení odstoupila.

 
"Přípravy se vlečou a trpělivost investorů bohužel nebyla nekonečná," řekl ČTK autor projektu lodní dopravy firmy Leoš Kofroň. Firma vyhrála loňské výběrové řízení, které však bylo kvůli chybějící vyhlášce ministerstva dopravy zrušeno. Byla schopna s loděmi vyjet do několika měsíců. Plánovala postupný nákup vyhlídkových lodí pro 150 lidí.

Po odstoupení firmy z nového řízení se o lodní dopravu na Vranovské přehradě ucházejí tři zájemci. Povodí Moravy přijímalo přihlášky potencionálních dopravců na lodích pro více než 12 cestujících do 31. října. Obce v okolí přehrady si od obnovení lodní dopravy slibují zvýšení letního turistického ruchu a tržeb místních rekreačních zařízení. Vyhlídkové lodě se na Vranovskou přehradu vrátí po 11 letech.

Vodní dopravu motorovými osobními loděmi umožnila nová vyhláška ministerstva dopravy. Letos na přehradu vypluly tři menší vyhlídkové elektročluny plavební společnosti bratrů Pátých. Ti organizují pouze nepravidelné vyhlídkové plavby, nikoli pravidelné linky. Lodní doprava na Vranovské přehradě fungovala od roku 1934. V červenci 1992 ji ministerstvo životního prostředí zrušilo, neboť znečišťovala přehradu jako zdroj pitné vody. Hladinu přehrady tehdy brázdily výletní hydrobusy Vranov a Košice.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>