Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Tajemství Kolumbova zvonu: senzace, nebo legenda?
 
      Úlevný výkřik zazněl kolem druhé hodiny noční. "Země, země na dohled!" volal službukonající námořník Rodrigo de Triana na palubě karavely Pinta.

 
Na vlajkové lodi Santa María hned lodní zvon vyvolal posádku z kójí, Kryštof Kolumbus vyběhl na palubu.

Byl 12. říjen 1492 a velký španělský mořeplavec po téměř desetitýdenní plavbě objevil ostrov Guanhaní (dnes Watling na Bahamách) a tedy Nový svět - ještě právě včas, protože o tři dny dříve se zoufalá posádka vzbouřila a pohrozila admirálovi smrtí, jestliže nebude mít brzy pod nohama pevnou půdu. O více než 500 let později teď jeden italský potápěč tvrdí, že nalezl slavný Kolumbův zvon: někdejší důstojník námořnictva Roberto Mazzara ho prý vyzdvihl už v roce 1994 z vraku španělské galeony San Salvador, která se v roce 1555 za bouře potopila u pobřeží Portugalska.

Nález ale vzbudil pozornost teprve přednedávnem, kdy měl být zhruba 26 centimetrů vysoký zvon zhotovený z mědi a cínu v Madridu vydražen. Španělská aukční síň GEAS počítala s tím, že nazelenalá a slanou vodou nahlodaná relikvie vynese svému držiteli až 18 milionů eur. Nakonec však z toho nic nebylo. Dva dny před aukcí zabavila zvon vystavený v luxusním madridském hotelu policie - na žádost Portugalska, které Mazzaru obvinilo, že onen drahocenný kousek nezákonně propašoval ze země. Zároveň se rozhořel spor o pravost nálezu. Experti pověření Mazzarou jsou po provedeném pátrání v archívech a analýzách materiálu přesvědčeni, že zvon skutečně pochází z lodi Santa María.

Kolumbova vlajková loď najela 25. prosince 1492 na mělčinu u dnešního Haiti a byla natolik poškozena, že už nebyla schopna vyplout na moře. Admirál dal tedy z jejího vraku na pevnině zbudovat pevnost, kterou podle data pokřtil Villa de Navidad (Vánoční osada). Bylo to první španělské sídliště v Americe. Kolumbus pokračoval v plavbě na třetí lodi své flotily Nině, v pevnosti ale ponechal se závazkem na jeden rok 39 ozbrojených mužů. Zůstal tam i zvon. O blaho svých lidí si Kolumbus nedělal žádné starosti, protože byl přesvědčen, že si získal přátelství domorodců a hlavně jejich náčelníka "skleněnými korálky a dalšími drobnosti malé ceny". Kromě toho prý tito domorodci "nazí a bezbranní" obcházeli kolem a vůbec se nevyznali ve zbraních, jak si zapsal do palubního deníku.

O rok později byla pevnost vypálena a Kolumbovi muži mrtvi, indiáni už nechtěli déle trpět jejich přepady, soudí historici. V roce 1555 údajně podnikl jeden z mořeplavcových potomků pokus o přivezení zvonu zpět do Španělska - a ztroskotal s lodí San Salvador u portugalských břehů. O tom, že zvon vyzdvižený Mazzarou má historickou cenu, nikdo nepochybuje. "Nemůže ale pocházet ze Santa Maríi, protože je nanejvýš 400 let starý," usoudili odborníci španělského námořního muzea, jemuž byl zvon před nějakou dobou nabídnut ke koupi. "O pravosti zvonu lze vážně pochybovat," říká i Luís Lafuente z odboru kulturního dědictví madridského ministerstva kultury. Někteří experti dokonce soudí, že na Santa Maríi vůbec žádný lodní zvon nebyl. Ředitel aukční síně David de Val na to však namítá: "Kdyby úřady nebyly o pravosti zvonu přesvědčeny, nikdy by ho nezabavily." Portugalsko a Španělsko se teď podle de Vala budou snažit získat zvon každé pro sebe.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>