Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Americký penzista prohrál zápas s mořem na sólo cestě kolem světa
 
      Kapské Město 8.února
Šestasedmdesátiletému Kaliforňanovi Davidu Clarkovi se nesplní sen a nebude nejstarším
člověkem, který v sólo jízdě obepluje svět na plachetnici. Dva dny poté, co vyplul z Kapského Města na své "Mollie Milar" na posledních 11.000 kilometrů cesty, ve středu

 
večer ztroskotal.
Informoval o tom dnes jihoafrický list Cape Argus.
Clarkova 13 metrů dlouhá jachta prohrála zápas s bouří a
mohutnými vlnami, začala nabírat vodu a potápět se. Trosečník musel zavolat vysílačkou o pomoc. Jeho samotného vylovila jihoafrická loď směřující do Londýna, ale teriér Mickey, který se úspěšně zotavil po operaci podstoupené v Kapském Městě, utonul.
Veterán z druhé světové války, lyžařský instruktor a hudebník Clark si na zastávkách v přístavech vydělával jako pouliční muzikant, aby si přilepšil. V Kapském Městě pobyl měsíc.
Podle původního plánu měl skončit pouť kolem světa 17. května ve Fort Lauderdale, kde chtěl oslavit 77. narozeniny. S lodí se potopil nejen jeho sen, ale také 30 beden šampaňského, které chystal na oslavu.
O cestu kolem světa se pokusil neúspěšně už před deseti lety. Optimisticky se s ním tenkrát vydala manželka Lynda, ale na Novém Zélandu loď opustila, když zjistila, že je manžel v jachtařině nováček. Tentokrát pro jistotu zůstala v Kalifornii a denně s ním mluvila vysílačkou a doplňovala internetovou stránku cesty na
adrese www.dclark.com.
Nynější anabázi Clark zahájil před 14 měsíci; v Kapském Městě měl už za sebou 30.000 kilometrů sólo plavby kolem Bahamských ostrovů, Panamy, Galapág, Tahiti, Samoy, Papuy-Nové Guineje, Austrálie a Mauricia. Domů se chtěl dostat trasou přes Svatou Helenu, Barbados a opět Bahamské ostrovy.
Po měsíci oprav a odpočinku v Kapském Městě dal najevo únavu, když prohlásil, že se už do něčeho podobného nikdy nepustí.
"Abyste tohle dělali, musíte být naprosto šílení," řekl. Zároveň však prohlásil, že chce dokázat, že "my staříci ještě nejsme mrtví".

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>