Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
National Geographic: Umělé útesy mění brak v poklad
 
      WASHINGTON 11. února - Vraky lodí by mohly mít
dodatečnou ekologickou hodnotu. Potopená plavidla totiž často představují jakési umělé útesy, které poskytují útočiště některým živočichům ohroženým působením člověka v místě jejich původního výskytu.

 
Vědci nedávno zjistili, že na několika vracích v Rudém mořise vytvořila prosperující společenství korálů, která zároveň lákají potápěče a zmírňují tlak na přirozené mořské útesy. Píše o tom internetový magazín National Geographic. "Korálové útesy na celém světě zaznamenávají značný ústup, částečně kvůli lidské činnosti," vysvětluje mořský biolog Jehuda Benajahu z univerzity v izraelském Tel Avivu. Jeho projekt se zabývá pozorováním toho, jak se umělé útesy v Rudém moři stávají součástí přirozeného prostředí, a také srovnáním s původními mořskými útesy.

"Postupem času se vraky stanou součástí přirozeného
prostředí," říká vědec s tím, že studie by měla poskytnout
informace pro budoucí proj pí, stane se okamžitě útočištěm pro mořské organismy. Takové místo pak poskytuje nové zdroje potravy, větší ochranu pro mladé a více místa pro osídlení. Nový prostor je rovněž velmi důležitý pro tvorbu korálů. "Nová lokalita je velmi rychle osídlena rybami. Korály, které jsou složeny z malých a křehkých polypů, se vyvíjejí pomaleji a pokrývají povrch lodi v průběhu mnoha let," vysvětluje Benajahu.

Pozorované vraky byly staré od 16 do 130 let a představovaly tak rozmanité stupně vývoje korálových útesů v jedné lokalitě.
Blízkost přírodních útesů rovněž umožnila vědcům srovnávat tato dvě prostředí.
"Orientace místa může hrát roli v určení toho, jaký druh
korálů a jak rychle poroste v horizontálním a vertikálním směru.

Jsme schopni celkem úspěšně předvídat, jaký druh korálů se objeví na různém povrchu," popisuje Benajahu. Většina vraků, zejména ty se zachovalými stěžni, představuje vertikální struktury přitahující barevné měkké korály, které dodávají atraktivní rámec mnoha útesům v Rudém moři i jinde v Indickém a Tichém oceánu.
"Lodě ze dřeva představují odlišné hostitelské prostředí než ty z oceli. Korály si často vybírají právě ocel, protože dřevo se rozkládá. Ocelové konstrukce také rychle pokryjí vápenaté řasy, které poskytují přiměřený povrch pro rychlý růst larev korálům.
Časem je podobnost mezi přírodním a umělým prostředím úplná," tvrdí biolog. "Rudé moře je rájem pro objevování nových druhů.

Pokud jde o útesy, je to jedna z nejbohatších lokalit na světě ve smyslu hustoty a rozmanitosti druhů."
"Existence umělých útesů jako náhradního místa pro potápění by mohlo snížit zátěž, které jsou vystaveny přírodní útesy," soudí biolog Mark Eakin z amerického úřadu pro pozorování oceánů a atmosféry. "Umělé útesy by tak v mnoha případech přispěly k omezení potápění na přírodních útesech," dodává. jvr mik

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>