Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Operace na vyzvednutí Kursku prý trvají déle, než se čekalo
 
      MOSKVA- Operace vedoucí k vyzvednutí potopené ruské jaderné ponorky Kursk ze dna Barentsova moře trvají déle, než organizátoři očekávali. Důvodem je to, že potápěči musejí mnoho práce dělat sami ručně místo toho, aby použili roboty. Uvedl to dnes velitel operace a náčelník štábu Severní flotily viceadmirál Michail Mocak.

 
Potápěči dnes pokračovali v hloubení otvorů do vnitřního pláště ponorky, kterými budou protažena speciální ocelová lana a pomocí nich hydraulické zařízení vyzvedne jaderné plavidlo na hladinu. "Na začátku operace jsme se domnívali, že vše půjde rychleji a snadněji," řekl Mocak. Avšak vyčištění prostoru mezi vnitřními a vnějšími otvory v plášti, se ukázalo podle jeho slov příliš obtížné a potápěči musejí místo techniky pracovat sami.
Mocak též vyjádřil podráždění kvůli přítomnosti námořního i leteckého dohledu, ačkoli představitelé ruského námořnictva uzavřeli oblast v okolí 20 námořních mil od místa nehody. Kursk se potopil v Barentsově moři asi 150 kilometrů od severoruského přístavu Murmansk loni 12. srpna, kdy jím otřásly dva neobjasněné výbuchy. Při nehodě zahynulo všech 118 členů posádky. Dlouho připravovaná operace vyzdvižení trosek ponorky byla zahájena 21. července a měla by být dokončena do 20. září, než se do Barentsova moře vrátí zima. Hlavním důvodem vyzdvižení ponorky na povrch je objasnění příčiny nehody.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>