Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Potápěčům pracujícím na vyzvednutí Kursku by mohli pomáhat tuleni
 
      MURMANSK Práce potápěčů na vyzdvihnutí potopené ruské jaderné ponorky Kursk by mohla být podle ředitele murmanského mořského biologického institutu Gennadije Matišova produktivnější, kdyby jim pomáhali cvičení tuleni

 
. Matišov v rozhovoru pro agenturu ITAR-TASS uvedl, že v sedmdesátých letech prováděli podobné experimenty s tuleni vědci z Kolského vědeckého centra na své základně Dalnyje zelency. Po speciálním tréninku plnili prý tuleni i složitější úkoly. Tato mořská zvířata byla podle Matišova cvičena zejména k práci na opravách podvodních potrubí. "Tuleni vynášeli z hlubin maticové klíče a další předměty a s očividnou radostí je předávali trenérovi. Sovětská vláda štědře financovala tento experiment a v praxi by se osvědčil, avšak později financování projektu skončilo," řekl Matišov. Mořská zvířata cvičí k jednoduchým technickým úkonům i v jiných zemích světa, například v USA.
Potápěči dnes dokončili hloubení otvorů do pláště ponorky v pátém úseku a vyčistili prostor mezi vnějším a vnitřním pláštěm ponorky v osmém úseku. Po vyhloubení otvorů do pláště ponorky má být pomocí hydraulického zařízení a speciálních ocelových lan plavidlo vyzvednuto na hladinu. Při vyzvednutí mají být použity drapáky vyrobené v České republice. Trosky ponorky budou následně převezeny do přístavu Murmansk. Kursk se potopil v Barentsově moři asi 150 kilometrů od severoruského přístavu Murmansk loni 12. srpna, kdy jím otřásly dva neobjasněné výbuchy. Při nehodě zahynulo všech 118 členů posádky. Dlouho připravovaná operace na vyzdvižení trosek ponorky byla zahájena 21. července a měla by být dokončena do 20. září, než se do Barentsova moře vrátí zima. Hlavním důvodem vyzdvižení ponorky na povrch je objasnění příčiny nehody.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>